Stop LHBTI-genezing, heb lief

The Optimist 6 aug 2021 Samenleving

Hoewel LHBTI-genezing grenst aan barbaars, zal het mensen verbazen dat deze praktijk niet wettelijk verboden is. Het kabinet laat het op dit gebied afweten. Daarom gaan de D66, VVD, PvdA en Groenlinks hier zelf verandering in brengen. 

In maart beloofden tien politieke partijen, via het tekenen van het Regenboog Stembusakkoord, een verbod op LHBTI-genezing te bewerkstelligen. Toch schreef minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 29 mei dat het kabinet voorlopig zelf niet met zo’n verbod zal komen. In reactie hierop namen de vier partijen het heft in eigen handen. Jeanet van der Laan (D66), Hatte van der Woude (VVD), Habtamu de Hoop (PvdA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) schrijven het initiatiefvoorstel om LHBTI-genezing te verbieden.

LHBTI een ziekte?

Uit een kameronderzoek blijkt dat LHBTI-genezing niet leidt tot verandering van de seksuele geaardheid of genderidentiteit. Wel is duidelijk dat dit veel psychische schade kan veroorzaken, tot aan depressie en zelfdoding toe. In Nederland zijn er zeker vijftien aanbieders van LHBTI-genezing, vooral in pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. In deze geloofsgemeenschappen is er sprake van ontmoediging of onderdrukking van niet-heteroseksuele gevoelens. Mensen van een andere geaardheid blijven hierdoor jaren in de kast. Anderen benaderen zelfs een conversietherapeut. Wie is opgegroeid in de overtuiging dat God homoseksualiteit niet accepteert, wil vaak van deze geaardheid af.

LHBTI-genezing heeft in Nederland tot op heden tot 68 bekende slachtoffers geleid, hoewel het er waarschijnlijk veel meer zijn. Volgens een buitenlands onderzoek krijgt drie tot vijf procent van de LHBTI-gemeenschap hiermee te maken. Landen als Duitsland, Malta en Oostenrijk gingen Nederland al voor met een wettelijk verbod op LHBTI-genezing. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada, werken hieraan.

Maar wat nou als er iemand in jouw omgeving uit de kast komt? Hoe zorg je dat een persoon zich gerustgesteld, geliefd en geaccepteerd voelt?  En waar kan je zelf terecht? Eerder deze week gaven wij handvaten om op een goede manier te reageren op een coming-out.

Pride & The Optimist

Van 2 t/m 8 augustus staat The Optimist in het teken van pride. Daarom vieren wij in onze Dailies, Longreads en socials LHBTI in al zijn vormen en maten.

Bronnen: COC, NOS

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie