Verbeter je innerlijke dialoog

The Optimist 28 sep 2021 Zingeving

Iedereen is weleens onzeker, maar dit moet niet doorslaan. Als je vaak negatief over jezelf denkt of spreekt, krijg je een negatief zelfbeeld. The Optimist geeft drie tips waarmee je innerlijk dialoog verbetert.

Bewustwording

Word je bewust van je gedachtes en de manier waarop je spreekt. Als je merkt dat je negatief over jezelf praat, neem dan even de tijd om te reflecteren en je gedachten te evalueren. Door te bedenken wanneer en op welke manier je negatief bent, word je je bewust van patronen en oorzaken. Het kan helpen om je vrienden of partner jou erop te laten wijzen wanneer je negatief over jezelf of het leven spreekt. Als je hier meer bewust van bent, is het gemakkelijker om negatieve gedachten een halt toe te roepen.

Praat anders

Vervang woorden met een negatieve lading door woorden met een positieve lading. Zeg ‘ik zal’, in plaats van ‘ik kan niet’. Maak jezelf niet te snel wijs dat je iets niet kunt, maar daag jezelf uit en wees niet bang om te falen. Vervang het woord ‘moeten’ door ‘willen’ of ‘kiezen’. Moeten klinkt als een last, terwijl kiezen of willen laat zien dat jij degene bent met de controle.

Positieve affirmaties

Je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Probeer negatieve gedachtes daarom te vervangen door positieve gedachtes. Wanneer jij voortdurend tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt of dat je niet goed genoeg bent, wordt dit na verloop van tijd je eigen waarheid. Andersom geldt hetzelfde: als jij voortdurend tegen jezelf zegt dat je het kan en goed genoeg bent, ga je dit geloven. Hierdoor wordt het makkelijker om, ook tijdens je innerlijk dialoog, positief over jezelf te spreken.

Ben jij erg kritisch over jezelf? Lees in deze daily over anders kijken naar mislukking en succes.

Bron: Happinez
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie