Venlo opent meest duurzame rotonde van Nederland

The Optimist 6 sep 2017 Natuur & Milieu

Dat duurzaamheid op heel veel vlakken kan worden doorgetrokken, hoeven wij de gemeente Venlo niet uit te leggen. In het dorpje Steyl werd afgelopen maandag de meest duurzame rotonde van Nederland geopend. De rotonde is gebouwd volgens de principes van Cradle to Cradle.

Het Cradle to Cradle concept

Wanneer er gebouwd wordt via het Cradle to Cradle concept wordt nauw gekeken naar welke bouwmaterialen er worden gebruikt. Het concept houdt in dat er een product ontstaat dat oneindig kan  worden hergebruikt of onschadelijk kan worden afgebroken. De materialen waarmee de rotonde is gebouwd  kunnen worden hergebruikt en veel onderdelen zijn aan het einde van de levensduur terugneembaar.

Minder gif en CO2-uitstoot

Voorafgaand aan de bouw van de rotonde zijn giftige stoffen zo veel mogelijk uit de bouwmaterialen gefilterd. Daarnaast is er gebruik gemaakt van beton met 70 procent minder CO2-uitstoot. Deze afname van CO2-uitstoot werd mogelijk door het gebruik van een samengestelde binder in plaats van cementklinkers, in combinatie met vezelwapening van rest-staal.

Wel beton, geen asfalt

Met het gebruik van beton als verharding van de rotonde is er bewust afgestapt van asfalt. Asfalt kost meer energie dan beton en gaat minder lang mee. Daarbij heeft de gemeente Venlo gekozen om geen coating aan te brengen op de weg, maar gebruik gemaakt van gekleurd beton. Zo worden fietsoversteken uitgevoerd in rood beton. Het rode beton is gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en is daarom een duurzaam alternatief voor een rode coating waarbij giftige stoffen worden gebruikt.

Regenwater opvangen en fijnstof afvangen

De duurzame rotonde weet regenwater op te vangen en te infiltreren. Het groen op de rotonde zorgt er tevens voor dat er fijnstof wordt afgevangen. Daarnaast is er gekozen voor biobased markeringen en aluminium lichtmasten en verkeersborden.

Duurder, maar duurzaam

Met zo veel duurzame producten is ook de aanschaf van de rotonde duurder dan normaal. De aanleg van de rotonde kost volgens de gemeente Venlo iets meer dan een normale rotonde, maar omdat de rotonde een langere levensduur heeft en het materiaal kan worden hergebruikt is de duurzame rotonde uiteindelijk goedkoper. Als het aan de gemeente Venlo ligt worden vanaf nu alle nieuwe rotondes op dezelfde manier aangelegd.

Bron: Duurzaam bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.