The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
We waren er bijna aan gewend geraakt: alles vanuit huis. Toch zijn de meeste scholen, nu het nieuwe schooljaar weer begint in regio Noord, weer open voor volle klassen. Wij zetten de belangrijkste dingen die je moet weten op een rij zodat jij en je (klein)kind ook door deze periode veilig komen.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten welke regels gelden bij de heropening. De eerste paar herken je waarschijnlijk wel: je moet je handen wassen en bij coronagerelateerde klachten of koorts en benauwdheid van iemand waarbij je woont thuisblijven. Ook wordt aangeraden zoveel mogelijk met eigen vervoer te reizen. De enige wijze waarop de regels afwijken is het feit dat de mondkapjesplicht, die wel in het openbaar vervoer geldt, niet van toepassing is en ook anderhalve meter afstand in klassen niet bewaard hoeft te worden. Wel moeten leerlingen op de middelbare school anderhalve meter afstand bewaren van docenten en andermans ouders.
Bovendien is het, niet minder vanzelfsprekend, zo dat als docenten of leerlingen zelf gezondheidsklachten hebben ze thuis moeten blijven. Ook als bijvoorbeeld familieleden tot de risicogroep behoren moeten kinderen thuisblijven. Er is wel een uitzondering op de regel: leerlingen in groep 1 en 2 van de basisschool zijn ook met neusverkoudheid van harte welkom. Dit omdat men voor nu denkt dat kinderen in deze groepen niet een grote rol spelen bij het verspreiden van corona.
Dan had je toch misschien maar niet die reis naar Barcelona of Parijs moeten maken: bij gebieden met een oranje reisadvies wordt vakantiegangers bij thuiskomst aangeraden om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Dit betekent voor ouders en leerkrachten dat ze niet op het schoolplein of in het schoolgebouw mogen komen. Hetzelfde geldt voor kinderen ouder dan twaalf jaar. Bij kinderen tot twaalf jaar zit dit anders: als zij geen gezondheidsklachten hebben, zijn ze vrij om zich op school of op de kinderopvang te laten zien.
Een vraag die tot enige ophef leidde onder ouders is hoe het zit met ventilatie in schoolgebouwen. Het RIVM geeft aan dat hier geen man overboord is. Zolang de school voldoet aan de richtlijnen voor ventilatie is er ‘niks aan de hand’. Wel moeten scholen, als ze over hun ventilatie twijfelen, contact opnemen met de PO- en VO-raad. Daarnaast adviseert het instituut om directe luchtstromen tussen personen, bijvoorbeeld via ventilators, te mijden. Als laatste adviseert het dat met enige regelmaat de deuren en ramen tegen elkaar open moeten worden gezet voor een periode van ongeveer vijftien minuten.
Ondanks de bovenstaande maatregelen is het moeilijk te voorkomen: een besmetting op school. Als er van zo’n besmetting sprake is wordt een bron- en contactonderzoek gehouden. Hierbij beslist de GGD in samenwerking met de school of dat ook betekent dat klasgenoten worden getest. Dit hangt vooral af van de hoeveelheid besmettingen en omstandigheden.
Twijfel jij in hoeverre deze regels op jou van toepassing zijn? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de GGD via 0800 1351. Dit nummer is dagelijks tussen 08:00 en 22:00 uur bereikbaar. Ook zijn we benieuwd wat jij vindt van deze nieuwe maatregelen! Wij horen graag van je in de reacties.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Ik ben erg bezorgd over het openen van de middelbare scholen zonder anderhalve meter afstand, vooral sinds bekend is geworden dat jongeren vanaf 15 wel degelijk een rol spelen in de verspreiding van het virus. Gezien de hoeveelheid medeleerlingen waar scholieren elke dag weer dicht bij in de buurt komen, lijkt me dat een eventuele coronabesmetting zich als een lopend vuurtje kan verspreiden binnen een school.
Wij zijn twee wat oudere ouders van twee middelbare scholieren, en we hebben beiden gezondheidsproblemen waardoor ook een “milde” verloop van een coronabesmetting ons leven goed overhoop kan gooien.
Ik voel me heel onveilig door deze situatie waarin het niet langer meer aan mij eigen gedrag ligt of ik extra risico loopt om besmet te raken, maar aan mijn gezinssituatie.
Ik ben ook een ‘oudere’ ouder met gezondheidsklachten en omdat men niet vooruit kan weten of een coronabesmetting mild of heftig kan verlopen, vind ik net zoals Marjolein het hoogst onverstandig dat op een school met middelbare scholieren niet de door RIVM wel elders streng geadviseerde afstand van 1,5 meter op school niet van belang wordt geacht. Niet consequent en daarom ongeloofwaardig en risicovol ofwel onveilig. Overigens zijn er diverse geloofwaardige mediaberichten van wetenschappers, met name in de V.S. die aangeven dat jongeren en kinderen evengoed een heftig Corona-verloop kunnen ondergaan.