‘Vegan spinnendraad’ als vervanging voor wegwerpplastic

The Optimist 17 jun 2021 Natuur & Milieu

Britse onderzoekers hebben een plantaardig, duurzaam materiaal ontwikkeld dat wegwerpplastic zou kunnen vervangen. Ze bootsen de structuur van spinnendraad na met eiwitten uit soja.

De onderzoekers stellen plantaardige eiwitten samen tot een nieuw materiaal dat spinnenzijde nabootst op moleculair niveau. De zijdedraad van een spin is één van de sterkste natuurlijke materialen. Het eindresultaat is hierdoor even sterk als de meeste plastics.

Composteerbaar

Het product kan op grote schaal worden geproduceerd, is waterafstotend en er kunnen kleurstoffen aan toegevoegd worden. Doordat er geen chemische stoffen in het composteerbare materiaal zit, kan het veilig in de natuur afbreken.

Eén van de auteurs van dit onderzoek is Tuomos Knowles, hoogleraar fysische chemie en biofysica aan Cambridge. Hij bestudeerde hoe functionele eiwitten ons gezond houden en hoe disfuncties kunnen leiden tot de ziekte van Alzheimer. Als onderdeel van het eiwitonderzoek onderzocht hij waarom spinnenzijde zo sterk is. De waterstofverbindingen in spinnenzijde bleken met een zeer hoge dichtheid gerangschikt te zijn.

Plantaardige eiwitten

Co-auteur Marc Rodriguez Garcia startte vervolgens een onderzoek naar hoe deze dichtheid nagebootst kan worden in plantaardige eiwitten. Met succes bootsten de onderzoekers de structuren na bij een soja-eiwit isolaat, een bijproduct uit de sojaolie-industrie. Andere wetenschappers baseerden hun onderzoek op de spinnenzijde zelf als vervangproduct voor plastic. Dat is nog altijd een dierlijk product. Deze onderzoekers onderscheiden zich door hetzelfde soort materiaal te maken, maar dan zonder de spin te gebruiken.

Bron: IPS

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie