Veelbelovende ontwikkeling voor kankermedicatie

The Optimist 22 mei 2019 Gezondheid

De wetenschap is constant op zoek naar nieuwe manieren om kanker te bestrijden of te voorkomen. De verkrijgbare medicatie heeft nog niet de gewenste resultaten, maar een nieuwe doorbraak geeft hoop. Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Californië, Riverside, heeft een manier gevonden om kankermedicatie beter te laten werken, zo is te lezen op de website van de universiteit.

Kanker kent veel verschillende vormen, maar ontstaat altijd op dezelfde manier: een eiwit in een van de lichaamscellen geeft een verkeerd signaal af aan kankercellen, als een soort baken, om zich veelvuldig te verspreiden en organen over te nemen. Hoe snel de kankercellen zich verspreiden verschilt per patiënt. De huidige medicatie is erop gericht om de verspreiding van kankercellen tegen te gaan. Het aminozuur cysteïne, dat zich bevindt in lichaamscellen, bindt zich aan deze medicatie en vormt een sterke moleculaire binding die de verspreiding van de kankercellen tegengaat. Cysteïne is echter niet veel te vinden in de buurt van de boosaardige eiwitten. De medicatie slaat daardoor niet altijd goed of snel genoeg aan.

Verspreiding tegengaan

Het onderzoeksteam heeft medicatie ontwikkeld die zich kan binden aan meerdere aminozuren. Deze aminozuren bevinden zich in de buurt van de bakens. Dit vergroot de kans dat de medicatie aanslaat. Op deze manier wordt de verspreiding van kankercellen sneller tegengehouden. Kanker kan daardoor mogelijk in een veel eerder stadium klein worden gehouden.

Andere ziektes

Het onderzoek heeft nog meer veelbelovende resultaten opgeleverd. De aminozuren die zijn gebruikt bij het onderzoek zijn normaalgesproken niet ontvankelijk voor medicatie. Nu er een manier is gevonden om die aminozuren wel ontvankelijk te maken, is het mogelijk om betere medicatie te ontwikkelen die zich bindt aan aminozuren. Dit geldt niet alleen voor kankermedicatie, maar ook voor medicatie van andere ziektes.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie