Veel werken hoeft niet per se slecht voor de gezondheid te zijn

The Optimist 11 aug 2017 Gezondheid

Veel werken hoeft niet per se slecht te zijn voor je gezondheid. Dit meldt de website Goed Gevoel na het factchecken van een onderzoek van de University College in Londen. Volgens Goed Gevoel interpreteren mensen het nieuws gewoon verkeerd.

Het onderzoek van de University College toonde aan dat mensen die meer dan 55 uur per week werken 40 procent meer kans hebben op voorkamerfirillatie, een hartritmestoornis die kan leiden tot beroertes en hartfalen.

Voor deze studie verzamelden onderzoekers acht eerdere studies waarin gezocht werd naar de impact van lange werkdagen op het voorkomen van voorkamer- of boezemfirillatie. Hierbij werden 85.494 volwassen van gemiddeld 43 jaar oud onderzocht. Zij zijn tien jaar gevolgd in hun dagelijkse werkzaamheden.Bij aanvang had geen van de onderzochte personen hartritmestoornissen en tegen het einde werden er 1061 gevallen genoteerd.

Alle deelnemers zijn hierbij in groepen opgedeeld naar gelang van hun werktijden. De meeste van hen (62 procent) zaten in de tussencategorie van gemiddeld 40 uur werk per week. De groep die meer dan 55 uur werkte, telde 4484 mensen. In deze groep kwam 40 procent meer voorkamerfibrillatie voor dan in de andere groepen. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat lang werken slecht was voor de gezondheid.

40 procent lijkt heel veel, maar dit is het in werkelijkheid niet. Het aantal mensen waarbij deze aandoening naar voren kwam, bedroeg 1,24 procent. Als het risico met 40 procent stijgt, dan loop je in feite maar 1,74 procent meer risico. Het is eigenlijk dus maar iets meer dan mensen die deeltijd werken. Daarnaast is 55 uur werken in de week erg veel voor de gemiddelde werkende. De enige andere verklaringen zijn volgens Goed Gevoel dat de personen in kwestie meer stress kennen, roken of drinken. Daarnaast komen deze mensen ook minder vaak aan sport toe. Al met al staat werken niet als directe oorzaak van hartritmestoornissen.

Bron: Oxford Academic
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.