MonDaily: van kantoor naar concertgebouw

The Optimist 16 okt 2023 Samenleving

EDGE Workspaces – een dochteronderneming van Edge – en startup UseSpace hebben de handen ineen geslagen. Ze werken samen om het onbenutte potentieel van kantoorgebouwen te gebruiken voor lokale maatschappelijke waarde.

In de Verenigde Staten zien we het al gebeuren. Kantoorpanden staan (deels) leeg en wat ooit een bruisend stadsdeel was is nu een saaie plek waar weinig mensen komen. Hier moet verandering in komen vinden Edge en UseSpace. De ruimtes in kantoorgebouwen bieden – op momenten dat ze niet in gebruik zijn – de kans om een grotere rol te spelen in positieve maatschappelijke verandering in de buurt.

Het atrium van EDGE Stadium, is normaal gesproken leeg op een vrijdagavond na werktijd. Nu wordt het elke vrijdagavond omgetoverd tot een repetitieruimte voor het 80-koppige Symfonieorkest De Philharmonie. Afgelopen vrijdag nodigde het orkest de lokale gemeenschap uit om een openbare repetitie bij te wonen. Buurtbewoners, werknemers, andere sociale organisaties en de gemeente waren welkom om te komen kijken. Het was voor aanwezigen niet alleen een mooie ervaring, het is ook een plek om elkaar te ontmoeten.

‘We geloven dat elke vierkante meter het potentieel heeft om een katalysator te zijn voor positieve verandering in onze gemeenschappen. Met dit unieke pilotproject bij EDGE Stadium laten we niet alleen een geweldig voorbeeld zien van maatschappelijke impact, maar herdefiniëren we ook de rol van kantoorgebouwen binnen steden,’ aldus Florijn Vriend, Head of Wellbeing & Social Impact bij Edge.

“We zijn aangenaam verrast dat we op vrijdagavonden kunnen repeteren in het atrium van EDGE Stadium. De sfeer en faciliteiten zijn geweldig, en de akoestiek is opmerkelijk goed. Het feit dat de huurders van het gebouw en de nabijgelegen bewoners kunnen komen luisteren naar onze repetitie is ook een leuke toevoeging voor iedereen,” voegt Caecila Groot, President van Symfonieorkest De Philharmonie, toe.

Deze match is een van de vele waar UseSpace mee bezig is in Amsterdam. Met Edge aan boord brengt de startup nieuw leven in ruimtes en biedt ze een plek aan sociale initiatieven tijdens voorheen onderbenutte uren in kantoren. Het idee is om de functionaliteit van ruimtes te vergroten en een dieper gevoel van gemeenschap te creëren. “Door kantoorruimte buiten kantooruren te gebruiken voor maatschappelijk belang, overbruggen we de kloof tussen de zakelijke en sociale wereld,” aldus Mare Santema, medeoprichter van UseSpace.

 

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie