Van dokter tot Europarlementariër

The Optimist 28 aug 2019 Samenleving

Het klinkt als een sprookje maar dat is het niet. De Italiaanse dokter Pietro Bartolo, beter bekend als de dokter van Lampedusa, heeft zijn stethoscoop ingeruild voor een microfoon in het Europees Parlement. Die stap heeft hij gemaakt om hetzelfde probleem – het helpen van vluchtelingen – op een andere manier aan te pakken.

Meer dan dertig jaar lang heeft Bartolo gewerkt in ziekenhuizen op Lampedusa, een eiland bij Sicilië. Het kleine eiland is al jaren een centraal aankomstpunt voor boten met vluchtelingen. Hoewel hij veel levens ten goede heeft veranderd, werd hij soms moedeloos van de zinloosheid van zijn beroep.

‘Ik heb boeken geschreven, deelgenomen aan documentaires, maar niets verandert.’ Hij hoopt in Brussel te kunnen zorgen voor verandering. Dit is een grote stap voor de plattelandsdokter die veel heimwee heeft naar zijn geboortedorp.

Duidelijke mening

De dokter is in maart benoemd tot Europarlementariër. Hij maakt onderdeel uit van de werkgroep die de Dublin Regeling gaat hervormen. De regeling bepaalt welk EU-lidstaat de verantwoordelijkheid heeft voor het verwerken van de asielaanvraag van een vluchteling.

De gepassioneerde Italiaan is duidelijk over de huidige stand van zaken: ‘Hoe kan het een misdaad zijn om iemand te redden op zee?’, vraagt hij zich af in een interview met de BBC. Juist nu er minder mensen oversteken dan de afgelopen jaren, moet het beter mogelijk zijn om hun te redden.

Eens een dokter…

Bartolo is vastbesloten iets te doen, zeker nu de Italiaanse regering zich steeds meer afzet tegen het Europese vluchtelingenbeleid. Bartolo snapt de frustratie van de Italianen, maar benadrukt dat de oplossing niet ligt in het weren van vluchtelingen, maar in een goed gecoördineerde hulpverlening. De dokter is wel duidelijk over zijn toekomst: ‘Wanneer ik het probleem opgelost heb, kom ik terug naar Lampedusa om weer dokter te zijn.’

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie