Van afval naar design

The Optimist 13 mei 2021 Natuur & Milieu

Russische stortplaatsen hebben tegenwoordig steeds minder plastic afval.  Werknemers verzamelen namelijk allerlei verschillende recyclebare materialen, die ze vervolgens niet récyclen, maar úpcyclen.

Omdat natuurlijke grondstoffen niet oneindig zijn, is duurzaamheid steeds belangrijker. Dit is voor de Russische ontwerpstudio 99Recycle de belangrijkste reden om zoveel mogelijk te hergebruiken in hun nieuwe designs, het liefst zelfs met een betere kwaliteit dan voorheen.

Praktische samenwerkingen
Met een grote 3D-printer die plasticafval als grondstof gebruikt, hebben de ontwerpers de mogelijkheid om elke denkbare vorm te ontwerpen. Voor het plastic afval werken ze samen met lokale non-profitorganisaties die gespecialiseerd zijn in het verzamelen van bepaalde soorten materiaal, en die weten hoe je dit het beste kunt verwerken tot nieuwe producten. ‘Het proces om de materialen voor te bereiden is ingewikkelder dan bij nieuwe materialen. Het grootste deel van onze tijd wordt in beslag genomen door de voorbereiding, omdat we het moeten schoonmaken, egaliseren, selecteren en bepaalde materialen moeten afwijzen’, aldus Olesya Kulik, ontwerper bij 99Recycle.

Wegwerpcultuur
De meeste stortplaatsen in Rusland zijn aanzienlijk groter en slechter onderhouden dan in andere Europese landen. Zo is er in Moskou een stortplaats van wel tien verdiepingen hoog. Hierdoor is een initiatief als 99Recycle ontzettend belangrijk. Door afval in te zetten voor nieuw design is er inmiddels al meer dan 70 ton plastic ingezameld.

Gedeelde kennis
Naast het upcyclen van afval, organiseert 99Recycle ook lessen en lezingen over duurzaamheid. Op deze manier hopen zij hun stad te laten zien wat de gevolgen zijn van slechte gewoonten, en hoe het beter kan.

Meer lezen over het nut van plastic? Lees dan ook deze Daily over hoe plasticafval nog meer als nuttige grondstof kan dienen.

 

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie