Vakantiekwaaltjes makkelijk te voorkomen

The Optimist 12 jul 2017 Samenleving

Verbrand, reisziek of een enorme muggenbult. Reiskwaaltjes zijn niet te vermijden tijdens je vakantie. Toch is er, mits je goed voorbereid op pad gaat, wel wat aan te doen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met zonnebrandcrème? En welke middeltjes kunnen echt niet ontbreken in je toillettas? Wij zochten het voor je uit.

Als eerste hebben we natuurlijk de zonnebrandcrème. Er zijn veel varianten en veel verschillende merken. Toch zit er weinig verschil in (buiten de hoeveelheid qua factor dan). Maar welke is eigenlijk beter? De Consumentenbond test ieder jaar verschillende soorten zonnebrandmelk aan de hand van gebruiksgemak, beschermingsfactor en de informatie op de verpakking. Hierbij kwam Garnier Ambre Solaire zonnemelk met karitéboter het best uit de test. Dit is een nieuwe variant van de zonnemelk. Deze komt de zonnefactor (30) het beste na, daarnaast smeert hij goed uit en is transparant met de informatie op de verpakking. De Europrofit van Kruidvat scoort het slechtst. Als we massaal Garnier kopen, zullen we nooit meer een pijnlijk rode huid hebben na het zonnen. Maar… smeer je alsnog regelmatig in!

Ook zijn verschillende ziektes of kwaaltjes niet uit te sluiten op vakantie. De een is wagenziek, de ander komt aan de diarree. Zorg daarom altijd dat je diarreeremmers, maagtabletten en ORS-drankje (afkorting voor ‘Oral Rehydration Salts’) bij je hebt. Deze laatste zit boordevol suikers en zouten zodat het lichaam vocht opneemt en vasthoudt. Vooral bij diarree is het belangrijk dat er voldoende vocht binnen komt. Daarnaast zijn reistabletten ook altijd handig om bij je te hebben. Hier zijn verschillende merken en varianten van te krijgen, maar soms is de simpele van Kruidvat of Etos al voldoende. Bij twijfel is het altijd handig om even langs de apotheek te gaan.

Een veelvoorkomende kwaal tijdens een vakantie is een insectenbeet. Als er geen allergie is, dan is het vooral de jeuk die het mateloos irritant maakt. Een klamboe of hor is vaak voldoende om muggen en andere insecten te weren. Dit is vooral voor ’s nachts heel handig, maar overdag wil je toch vrij rond kunnen lopen. Hiervoor kun je Deet opsmeren of spuiten. Met dit middeltje houd je muggen gegarandeerd op afstand. Er zijn ook speciale armbanden, die vooral handig zijn voor kinderen, die Deet in zich hebben. Uit ervaring is echter gebleken dat deze vaak niet voor 100 procent hun werk doen. Daarnaast heb je voor een gezellig avondje aan een campingtafel of op een veranda ook nog de citronellakaars. Hiervan is echter nooit bewezen dat deze doet waarvoor hij gemaakt is. Mocht je onverhoopt toch geprikt zijn, dan bestaan er ook middeltjes die de jeuk tegen gaan. Het makkelijkste is nog altijd de natte doek of ijsklontjes, die de huid verkoelen en de jeuk verzachten.

Met deze tips kun je goed uitgerust en voorbereid op vakantie. En onthoud: Voorkomen is vaak beter dan genezen.

Bron: Consumentenbond
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.