Vaak ziek? Neem een tatoeage!

The Optimist 1 mrt 2018 Gezondheid

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Alabama hebben aangetoond dat het hebben van veel tatoeages helpt bij het versterken van het immuunsysteem. Vooral zogeheten sleeves (een hele of halve arm) en grote tatoeages op de rug helpen bij het verbeteren van de gezondheid.

Het onderzoek, dat werd geleid door de antropoloog Chris Lynn, toonde aan dat mensen met meerdere tattoo’s een betere immuunreactie hadden dan mensen met weinig of geen tattoos. Om dit bewijs te leveren hebben Lynn en zijn collega’s de hoeveelheid immunoglobuline A  (IGA – dat infecties bevecht) en cortisol (een stresshormoon dat een immuunreactie juist onderdrukt) gemeten in het speeksel van mensen die op dat moment getatoeëerd werden.

Interesses van mensen én hun immuunsysteem

Zij zagen dat het immuunsysteem van mensen die hun eerste tattoo kregen onder druk stond. Maar de immuunreactie van mensen die al eerder getatoeëerd waren liet zien dat zij zich hier al op hadden aangepast en zelfs voordeel er van hadden. Volgens Lynn zijn tattoo’s een soort advertentie voor de interesses van mensen én hun immuunsysteem.

Lynn zag dat de hoeveelheid IGA bij mensen die voor het eerst werden getatoeëerd aanzienlijk daalde. Veel meer dan bij mensen die al een tatoeage hadden. ‘De meest getatoeëerden hadden zelfs een verhoging van hun IGA. Hun lichaam is dus heel goed in het omgaan met immuunstress.’ Aldus Lynn.

Aanpassen aan stress

Lynn raakte geïnteresseerd in het verband tussen tatoeages en de gezondheid van het immuunsysteem toen hij onderzoek deed naar de mening over tatoeages bij inheemse Amerikaanse stammen. ‘Voor hen was een van de belangrijkste redenen voor het nemen van een tatoeage om zichzelf te beschermen en om sterker te worden’. Toen een student met een interesse in tatoeages hem hierover benaderde stelde Lynn voor om eens naar het verband te kijken. Het onderzoek toont aan dat het lichaam zich aan kan passen aan de stress van een tatoeage en dat het immuunsysteem er van verbeterd.

Lees ook in de Daily:
> De Elfstedentocht: gaat het dit jaar nog gebeuren?
> Met deze 3 tips kun je de kou aan + video van onze Marjo

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie