Utrechtse studenten ontwikkelen bijzonder, duurzaam huis

The Optimist 3 okt 2017 Natuur & Milieu

Een zo duurzaam mogelijke woning bouwen, hoe doe je dat nou? Vier studenten werktuigkunde van de Hogeschool Utrecht zochten het uit en hebben zich het afgelopen half jaar keihard ingezet voor het maken van zo’n huis. Dat hard werken loont blijkt maar weer, want zij staan binnenkort in de finale van de wedstrijd voor duurzame bouw in de Verenigde Staten.

Het project kreeg de naam Selficient en maakt alleen maar gebruik van zelfopgewekte energie. Daarnaast beschikt het huis over een warmtepomp om de woning op temperatuur te houden. Alles moest op elkaar afgestemd worden. Zo moet er berekend worden hoe het huis de juiste temperatuur kan krijgen, maar ook moet voor alles voldoende energie zijn.

Een soort Lego-pakket

Maar naast dat het huis duurzaam is, is het huis nog op een andere manier heel bijzonder. Het huis kan je namelijk aan je eigen levenssituatie aanpassen. Dit betekent dat wanneer de bewoners kinderen krijgen zij het huis kunnen uitbreiden. Zie het maar als een soort Lego-pakket. De materialen en technieken kunnen steeds weer opnieuw gebruikt worden. Wanneer men ouder wordt en juist weer behoefte heeft aan een wat kleiner huis is het dus ook mogelijk om het huis weer wat te verkleinen, het huis groeit dus als het ware met jou mee.

Wedstrijd voor duurzame bouw

Inmiddels is Selficient in meerdere zeecontainers overgebracht naar de Verenigde Staten, waar zij met Selficient in de finale staan van de wedstrijd voor duurzame bouw die binnenkort plaats zal vinden. Als enige Europese Hogeschool hebben zij de finale gehaald, wat natuurlijk een enorme prestatie is.

Tijdens de finale zullen alle huizen van de finalisten in een soort mini dorpje gepresenteerd worden. Hier zal gekeken worden of er een markt is voor de woning, maar ook naar punten als innovatie, architectuur en energievoorziening. De prijs die de studenten met de wedstrijd kunnen winnen is 250.000 euro. Natuurlijk een mooi bedrag, maar de studenten doen het vooral voor de ervaring. Daarnaast hopen ze met dit project mensen wakker te kunnen schudden, omdat er veel meer kan als het om het klimaat gaat.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.