Utrecht wil met eigen fonds huizen betaalbaar houden

The Optimist 9 aug 2021 Economie

Utrecht heeft, net als andere steden, een groot tekort aan betaalbare woningen. Om huizen ook voor middeninkomens langdurig betaalbaar te houden, wil de gemeente een eigen fonds opzetten. Het idee is om woningen tot 325.000 euro te kopen en voor een redelijke prijs te verkopen.

De gemeente wil dat er met dit fonds meer grip komt op de woningmarkt. Het bouwen van betaalbare woningen is niet genoeg om de huidige woningcrisis te bedwingen. Zodra de eerste koper verhuist, verkoopt hij zijn huis voor de dan geldende marktprijs. Deze ligt vaak zoveel hoger dat mensen met een middeninkomen hier niet meer terechtkunnen.

Met dit fonds gaat de gemeente huizen aankopen om ze aan woningzoekenden te verkopen. Als voorwaarde moet de koper bij vertrek het huis weer terugverkopen aan het fonds. Het fonds bepaalt dan niet alleen opnieuw de prijs, maar ook aan wie het huis verkocht wordt. Hierdoor belanden opnieuw mensen met een middeninkomen in het huis.

Ook is het dan mogelijk om dure woningen met een korting te verkopen waardoor deze betaalbaar worden voor mensen met een middeninkomen. Als de kopers verhuizen, verrekent de gemeente de korting met de waardestijging van het huis.

Utrecht kondigt als eerste van de grote steden een eigen fonds aan. De stad wil het fonds opzetten in samenwerking met woningcorporaties, bouwbedrijven, beleggers en ontwikkelaars, en het liefst ook samen met het Rijk en de provincie.

Bronnen: Trouw, RTV Utrecht

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie