Ukeireru: de Japanse kunst van acceptatie

The Optimist 10 aug 2020 Samenleving

Zo nu en dan komt er wat Japanse wijsheid overwaaien naar ons kikkerlandje. Na shinrin-yoku (bosbaden) is het nu tijd voor ukeireru, ofwel acceptatie. De Amerikaanse psycholoog Dr. Scott Haas werd verliefd op de term en volgens hem is het de sleutel tot geluk.

In Japan worden er vier woorden gebruikt voor acceptatie, schrijft Haas in zijn boek Why Be Happy? The Japanese Way of Acceptance. De psycholoog schakelde de hulp in van zijn Japanse vrienden om het fenomeen acceptatie beter te kunnen begrijpen. Zij vertelden hem dat ukeireru, uketomeru, toriireru en ukenagasu alle vier acceptatie betekenen.

Ukeireru

Haas werd naar eigen zeggen verliefd op de diepgaande definitie van ukeireru. Zo betekent het meer dan zelfacceptatie, en slaat het op het grotere geheel waarvan iemand deel uitmaakt. Het betekent het accepteren van de relatie met onze familie, relaties op het werk en op school. Ukeireru omvat de acceptatie van jezelf, je familie, vrienden, collega’s en je gemeenschap.

Acceptatie en begrip

Door ukeireru te beoefenen, kunnen we de realiteit beter accepteren, ons zelfperspectief verbreden en de zienswijzen van anderen beter leren begrijpen. Het accepteren van anderen en de situatie waarin je je op dit moment bevindt, creëert kalmte. Hierdoor focussen we niet alleen op het zelf en leren we inzien dat we deel uitmaken van de samenleving. We zijn hierdoor meer in het nu aanwezig, voelen ons minder gestrest en laten ons minder emotioneel leiden door anderen.

Bron: Mind Body Green
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Ukeireru: de Japanse kunst van acceptatie”

Geef een reactie