Uitbuiting voor een kop thee?

The Optimist 24 mrt 2022 Samenleving

In Kenia leeft 70 procent van de theeboeren onder de armoedegrens. Ze moeten hun thee vaak onder de kostprijs verkopen, dit gebeurt zelfs op plantages die een keurmerk bezitten. Dat kan en moet anders, dachten Valerie en David, de oprichters van Frank about tea.

Kortere theeketen

Na hun reis door Sri Lanka en Kenia, kwamen ze erachter dat er simpelweg teveel schakels in de theeketen zitten. Met een theeplukker, theeboer, fabrieksmedewerker, inkoper, veilingmeester, opslag, groothandel, vervoerder en retailer, zijn er teveel mensen die een hapje uit de marge nemen. Hierdoor kunnen de theeproducenten er simpelweg niets aan verdienen. Met Frank about tea pakken Valerie en David het anders aan: zij slaan iedereen in de keten over en doen alleen zaken met de theemakers (de boeren, plukkers en de fabriek).

‘Dankzij de korte handelsketen krijgen de theeplukkers in Sri Lanka een bovengemiddeld hoog salaris, soms wel tot 60 procent boven een Fairtrade-salaris.’

Om de keten kort te houden, leveren ze de thee direct vanuit de plantage bij hun klanten thuis. Dankzij de korte handelsketen krijgen de theeplukkers in Sri Lanka een bovengemiddeld hoog salaris, soms wel tot 60 procent boven een Fairtrade-salaris. Tegelijkertijd komt de korte keten de versheid en kwaliteit van de thee ten goede.

Thee moet weer gewoon thee zijn

‘Thee moet vooral ook weer spannend zijn en echt naar thee smaken, in plaats van naar water met een “bijsmaakje”‘, vinden Valerie en David. ‘Daarom hebben wij lokaal een Sri Lankaanse theesommelier in dienst die elke theeplant en ieder kruid van binnen en buiten kent en de meest spannende smaken weet te combineren die je niet in de supermarkt vindt.’

Speciale aanbieding

Zin in een kopje thee gekregen? In samenwerking met The Optimist heeft Frank about tea nu een aanbieding van 1 + 1 gratis om vrijblijvend kennis te maken met de eerlijke en sociale manier van theedrinken. Via deze link maak je gebruik van de aanbieding.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie