Twee jaar afval in een bakje van 500ml

The Optimist 20 jun 2018 Samenleving

Kathryn Kellogg is een beroemdheid op het internet. Op haar Instagram en website vertelt zij de wereld hoe zij leeft en hoe ook jij een afvalvrij leven kunt leiden: ‘Zero Waste’, noemt ze het. Afgelopen week mocht iedereen haar vragen stellen over haar leven. We maakten een selectie van de leukste vragen en antwoorden.

Welke makkelijke veranderingen kunnen mensen doen om hun afval te verminderen?

1. Zeg ‘nee’ tegen rietjes
2. Breng je eigen fles mee voor water
3. Neem je eigen tas mee naar de winkel
4. Gebruik geen papieren of plastic koffiekopjes.

Hoeveel heeft dit je leven veranderd?

Helemaal niet zoveel als je zou denken. Ik probeer altijd uit te leggen dat ik een heel normaal mens ben. Ik word wakker, was m’n gezicht, poets m’n tanden, eet mijn ontbijt en ga naar m’n werk. Net als de meeste mensen. Het enige verschil is dat ik mezelf gewoontes heb aangeleerd waardoor ik minder afval produceer.

Welke dingen ben je anders gaan doen, waarvan je het eerder niet had verwacht?

Een van de interessantste dingen aan deze reis is mijn eigen evolutie. Toen ik begon was ik heel erg gericht op afval. Maar dat is langzaam veranderd en overgegaan op andere gebieden. Toen ik eenmaal door had welke veranderingen ik in mijn winkelgedrag en dagelijkse routine moest maken, vond ik ook andere manieren waarop ik milieuvriendelijker kon zijn. Manieren die niets met afval te maken hebben. Wandelen, carpoolen, lokaal winkelen, plantaardig en biologisch eten en kijken naar de uitstoot die geproduceerd wordt als gevolg van mijn keuzes. Daarna kon ik verder gaan met meer activistische zaken zoals gesprekken met lokale overheden, mijn gemeenschap helpen door opruimacties te organiseren et cetera. Het is echt gaaf om te zien hoe ik als mens gegroeid ben door het nemen van het simpele besluit minder afval te produceren.

Op welke manieren kunnen we andere mensen zo ver krijgen om ook hun afval te verminderen?

Veel mensen vinden het gedoe om hun afvalproductie te verminderen. Helaas is er niets dat jij kunt doen om dat tegen te gaan. Je kunt alleen bepalen wat je zelf doet. Door authentiek te zijn en te laten zien hoe jij je leven zo integer mogelijk leeft kan je ze misschien interesseren, maar uiteindelijk is het aan hen zelf. Mijn man vond mijn plannen voor afvalreductie in het begin ook niets. Maar ik heb hem er niet mee lastig gevallen, niet gepreekt. Ik deed gewoon mijn eigen ding. Voordat ik het door had deed hij mee. Wat trouwens ook hielp was dat we er heel veel geld mee bespaarden.

Welke veranderingen in je persoonlijke hygiëne heb je gemaakt om je afvalproductie te reduceren?

Je kan me beter vragen wat ik niet heb veranderd. Ten eerste heb ik de hoeveelheid producten die ik gebruik teruggebracht. Het is eigenlijk raar hoeveel spullen we hebben. Inmiddels heb ik met mezelf afgesproken dat ik alleen iets nieuws koop als ik wat heb weggegooid. De producten die ik koop zitten bovendien in een glazen, stalen of aluminium verpakking, zodat ze kunnen worden gerecycled. Mijn tandenborstel is van bamboe en ik maak zelf tandenpoeder en deodorant.

Wat doe je met het plastic en papier dat gebruikt wordt voor de verpakking van online bestelde producten?

Ik vermijd online winkelen, maar ik weet dat niet iedereen dat kan. Ik kan dat doen omdat ik fantastische winkels in mijn buurt heb. Maar, ik schreef eerder ook een artikel over de dingen die je met dergelijke dozen en plastic kunt doen. Je kan ze namelijk upcyclen om ze zo lang mogelijk uit de afvalstroom te houden.

Wat gebruik je voor toiletpapier?

Ik gebruik zo min mogelijk papier en doekjes. In plaats daarvan heb ik een bidet. Daardoor heb ik tot zestig procent minder papier nodig. Thuis gebruiken we minder dan een rol per maand. Als ik toch papier nodig heb gebruik ik biologisch afbreekbaar papier.

Koop je nog wel eens verpakte dingen?

Jazeker. Ik ben niet tegen recycling. ‘Zero Waste’ is erop gericht minder te recyclen, niet meer. Maar ik ben er zeker niet helemaal mee gestopt. Medicatie, bloem, saus, wijn en andere zaken zitten nou eenmaal in een verpakking. Waar mogelijk probeer ik wel mijn eigen verpakking mee te nemen of de verpakking te hergebruiken en recyclen.

Meer lezen? Het Engelstalige blog van Kathryn Kellogg staat vol met handige tips!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met