TuesDaily: ondernemers met jongensdroom bouwen regeneratief voedselimperium

The Optimist 30 jan 2024 Natuur & Milieu

Biodiversiteit, regeneratieve landbouw, natuurherstel. Het zijn termen die complex en verre van sexy klinken. Maar het zijn wel de woorden die centraal staan binnen de systeemveranderingen die onze samenleving op landbouwgebied de komende jaren moet aangaan. Ondernemers en specialisten die hier nu al mee bezig zijn, bereiken vaak de consument niet of lukt het niet om wat ze doen tastbaar te maken. Gelukkig heeft biodiversiteitstart-up Wilder Land een manier gevonden om mensen mee te krijgen in deze belangrijke transitie.

Tot voor kort zou ik Wilder Land beschrijven als een theebedrijf, want ze verkochten alleen (on)kruidenthee. Maar mijn meewerkweek bij deze jonge organisatie vindt plaats precies op het moment dat ze de focus op thee loslaten en overgaan op een productassortiment afkomstig van de regeneratieve landbouw.

Wilder Land is een bedrijf met een missie, maar noem de ondernemers geen activisten. Peasmaker Matthijs Westerwoudt (33) is Wilder Land gestart omdat hij wil ondernemen, niet omdat hij de wereld wil redden. Maar wat hem betreft is er simpelweg maar één vorm van ondernemen denkbaar: het soort dat de wereld beter maakt in plaats van slechter.

Op Koningsdag 2018 staat Matthijs, als de ware ondernemer die hij is, limon-gello-shots te verkopen aan feestende voorbijgangers. Per toeval komt hij oud-collega Daan van Diepen tegen. Daan werkt dan bij Commonland, het bedrijf waar Matthijs al een tijdje door geïnspireerd is, omdat zij zich inzetten voor wereldwijd natuurherstel. Ook Daan blijkt rond te lopen met het plan om zelf te gaan ondernemen. Matthijs nodigt Daan uit om met hem te brainstormen over business ideeën. Al snel besluit het tweetal zich verder te gaan verdiepen in natuurherstel in Nederland.

Begin 2019 wordt PTThee geboren, zoals Wilder Land in eerste instantie heet. Matthijs en Daan gaan aan de slag met het testen van hun concept: Nederlandse kruidenthee verstuurd per post. Als consument draag je door de thee te drinken direct bij aan verandering van het landschap bij de boer en dus aan een betere biodiversiteit. In het voorjaar starten ze met het zaaien van kruiden bij boeren, maar een echte oogst is er dan nog niet. Daarom kopen ze eerste instantie kruiden in en verkopen ze de thee via hun website. En: het lijkt te werken!

Kort na de lancering van de website plaatst blogger The Happy Activist een video over de thee van dan nog PTThee. De video wordt massaal bekeken en de bestellingen stromen binnen. Later dat jaar krijgen Matthijs en Daan nog een extra zetje. Ze winnen de ASN Wereldprijs en dat brengt hun onderneming verder in een stroomversnelling. Er breekt een tijd aan van pionieren. In Nederland worden nog vrijwel geen kruiden geteeld voor thee. Boeren zaaien wel al kruidenrijke bloemranden in omdat hier in veel gevallen een subsidie tegenover staat. Maar zodra die subsidie opdroogt, doen de bloemranden dat ook. En Matthijs en Daan willen juist laten zien dat er een businessmodel zit in het vergroten van de biodiversiteit.

En dus gaan ze experimenteren met een groep boeren die kruiden gaat telen speciaal voor PTThee. Zaaien is één ding, maar hoe zit het met oogsten, snijden en drogen van de kruiden? 2019 en 2020 staan in het teken van volop experimenteren, leren en optimaliseren. In 2021 kiezen Matthijs en Daan ervoor om de naam van hun onderneming aan te passen in Wilder Land, want dat past hun missie veel beter. Dat is namelijk precies wat ze nastreven, Nederland moet een Wilder Land worden. En het opent ook alvast de deur naar uitbreiding met andere producten.

Benieuwd naar het hele verhaal dat Chantal schreef? Klik op de link om haar blog te lezen!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie