TuesDaily: Plantaardig voor Stichting Thuisgekookt

The Optimist 5 mrt 2024 Gezondheid

In de Week zonder vlees kijken we naar bijzondere, positieve initiatieven die een (plant)aardig steuntje in de rug verdienen.

Zo ondersteunt vleesvervangerproducent Vivera de Stichting Thuisgekookt met het maken van vleesvrije maaltijden voor ouderen, kwetsbare gezinnen en mensen met een smallere portemonnee. Dit onder het motto ‘Plantaardig voor iedereen’.

Koppelingen

Stichting Thuisgekookt matcht vrijwillige thuiskoks met mensen die door leeftijd, ziekte of een beperking niet zelf kunnen koken. Directeur Stéphanie van Gerven: ‘Wat we doen is langdurige één op één koppelingen maken tussen iemand die niet meer voor zichzelf kan koken, of niet iedere dag, en iemand die het leuk vindt om te koken. Onze ruim 23 duizend thuiskoks maken met gemak, plezier en passie een extra maaltijd voor een buurtgenoot.’ Op het kantoor van de stichting zijn zogenaamde ‘matchmakers’ werkzaam, die de koppelingen verzorgen. Hierbij gaat de maatschappelijke rol vaak verder dan het verzorgen van een ‘maaltijdrelatie’. Als mensen op andere manieren hulp nodig hebben, kan de stichting het signaleren en dit desgewenst bij het juiste gemeenteloket aankaarten.

Eerste kennismaking

Het begint echter allemaal met koken voor een ander. Volgens Stéphanie kan iedereen thuiskok worden. ‘Als je maar met liefde kookt’, zegt ze. Behalve liefde is dat in de Week zonder vlees bijvoorbeeld ook het plantaardig kruimgehakt van Vivera, dat gratis beschikbaar wordt gesteld aan thuiskoks met een maaltijdontvanger in Den Bosch, Nijmegen, Utrecht en Apeldoorn. Voor sommige mensen is dit een eerste kennismaking met een plantaardig alternatief. Als het aan Vivera ligt blijft het daar niet bij. Het bedrijf zal in de komende maanden nog een aantal andere mooie initiatieven een hart onder de riem steken. Karin Lowik, Marketing Directeur van Vivera, legt uit waarom ze supporter zijn van Thuisgekookt: ‘Eten verbindt en wij vinden het mooi om alles wat verbindt te ondersteunen. Maar ook om mensen die nog niet zo bekend zijn met plantaardig eten, hiermee kennis te laten maken. Omdat het beter is voor je gezondheid, dieren, de planeet en het makkelijk, betaalbaar en lekker is! Zo willen we plantaardiger eten bereikbaar maken voor iedereen.’

Bekijk hier hoe thuiskok Emma van Stichting Thuisgekookt buurtgenoot Doete helpt – met dank aan BrightVibes.

Meer informatie over ‘Plantaardig voor iedereen’ vind je hier.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie