TuesDaily: Phantom Islands

The Optimist 14 mei 2024 Zingeving

Roelant Meijer publiceert zijn fotoserie over de negen Phantom Islands. In de publicatie daagt hij je uit om de avontuurlijke en poëtische kant van de Phantom Islands te ontdekken.

Een ’phantom island’ is een eiland dat een poos op de kaart te vinden was, maar daar later weer vanaf gehaald is, omdat het er niet bleek te zijn. Deze eilanden zijn ooit ontdekt door ontdekkingsreizigers die de zeeën bevoeren op zoek naar nieuw land. Om huiswaarts te kunnen keren met een mooi resultaat claimden zij deze eilanden gevonden te hebben. Hun ontdekkingen kwamen deels voort uit onnauwkeurige waarnemingen, maar werden soms ook door hen verzonnen. Deze eilanden bleven vaak lang op de kaart staan, sommige zelfs tot in de twintigste eeuw, voordat ze on-ondekt werden door anderen.

Roelant Meijer is kunstenaar/fotograaf die al eerder publiceerde op OMO.  Hij raakte geïnspireerd door deze fantasie eilanden. Al eerder maakte hij een fotoserie over de negen eilanden. Die foto’s zullen ook in het juli/augustus nummer van Optimist Magazine staan. OMO publiceerde onlangs negen verhalen geïnspireerd op de negen verschillende Phantom Islands.

‘Eigenlijk had ik wel ontdekkingsreiziger willen zijn. Waar heen te gaan om mijn dromen na te jagen? Ik liep naar de kust en staarde over de horizon en droomde van onbereikbare eilanden’, aldus Roelant.

Roelant maakte een publicatie van de fotoserie, een Dreamer’s Log over de negen eilanden. Het log gaat over de avontuurlijke en poëtische kant van de fantasie eilanden. De set bevat ook 9 ansichtkaarten van de verschillende eilanden. ‘Het roept de vraag op: wanneer bestaat iets?’ De ansichtkaarten kan je versturen waarmee je de illusie van het eiland levend houdt. ‘Net als de oude zeekaarten is deze ansichtkaart een tastbaar bewijs van het bestaan van een niet bestaand eiland. Voor de liefhebbers heb ik ook postzegels gemaakt van deze eilanden met daarop de originele zeekaarten van de betreffende eilanden, deze zijn geldig binnen Nederland.’

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie