TuesDaily: kerstkaartjes

The Optimist 19 dec 2023 Natuur & Milieu

Het is bijna kerst en dat betekent dat er weer kerstkaarten in de bus te vinden zijn. Hoeveel kerstkaarten we met z’n allen precies versturen weten we niet, maar schattingen zeggen dat het er ongeveer honderd miljoen zijn. Lange tijd daalde het aantal verstuurde kerstkaarten, maar in 2020 was er sprake van een enorme stijging door de pandemie. Al die kerstkaarten hebben een impact op onze aarde, hoe gaan we daar mee om?

Voor al die kerstkaarten is papier nodig. Tegenwoordig zijn er ook digitale kerstkaarten, maar de meeste mensen vinden de papieren versie toch net wat leuker. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om weer eens gezellige post te krijgen. Geen blauwe enveloppen of reclame, maar een kaartje met een boodschap.

De duurzame alternatieven vliegen ons tegenwoordig om de oren. Kerstkaarten met een zadenmix in het papier of zelfgemaakte kerstkaarten van een oude kartonnen doos of gewoon simpelweg een leuke kerstkaart, maar dan van gerecycled papier. Overigens zijn die andere twee ook vaak van gerecycled papier.

In Europa recyclen we ongeveer 75 procent van al het papier dat we gebruiken, wereldwijd is dat om en nabij 55 procent. Dat is best een goede score, want om het nu alvast te verklappen: ja gerecycled papier is inderdaad duurzamer dan nieuw papier. Voor nieuw papier zetten bedrijven oeroude bossen of landbouwgronden in rap tempo om in plantagebossen. Plantagebossen zijn een monocultuur en die dragen niet bij aan de biodiversiteit.

We proberen daarom zo lang mogelijk met papier te doen en het dus ook te recyclen. In dat recyclen zijn we onderhand best goed. Het ene papier is natuurlijk makkelijker te recyclen dan het andere. Zo is “schoon” papier makkelijker te recyclen dan “vies” of “gebruikt” papier. Dat moet namelijk eerst gewassen worden. Kerstkaartjes vallen onder die tweede categorie, het is echter al lang niet meer zo dat gerecycled papier zichtbaar gerecycled is. Ook dat papier kan spierwit zijn, al is dat vaak juist de stap waar veel chloor of ander bleekmiddel aan te pas komt.

Daarnaast is er ook een limiet aan hoe vaak papier gerecycled kan worden, men spreekt van ongeveer zeven keer. Gelukkig hoeft niet iedereen in ons netwerk een kerstkaartje te ontvangen, dan zijn ze ook niet meer speciaal. Als u abonnee bent kreeg u er van ons in ieder geval drie bij de 214e editie. Als u ze nu verstuurd zijn ze nog mooi voor de kerst bij uw dierbaren!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie