TuesDaily: de reis van stad naar land

The Optimist 23 apr 2024 Natuur & Milieu

Jaap Fris en Niels Moshagen waren business partners maar roken de roep om boer te worden. De grond, iets met de grond, dat was onweerstaanbaar. Ongeveer twee jaar geleden zetten zij de stap met hulp van Stichting Lenteland. Ze streken neer op Erve Kiekebos, een boerderij in Empe.

Jaap -één van de boeren van Erve Kiekebos – was lange tijd marketingstrateeg bij een bureau in Enschede. Nu boert hij samen met Niels en de rest van team Erve Kiekebos op de regeneratieve gemeenschapsboerderij in Empe.

Regeneratieve Landbouw

Regeneratieve landbouw is een duurzame landbouwvorm. Regeneratieve boerderijen proberen niet alleen hun negatieve impact op de natuur zo klein mogelijk te maken, maar streven er ook naar om met hun manier van boeren de natuur te herstellen. ‘Op onze boerderij staat het leven in alle vormen die het heeft centraal.’ Jaap vertelt dat ze op de boerderij gebruik maken van en samenwerken met het leven. ‘Zo is een gezond bodemleven erg belangrijk voor de groei van onze gewassen.’

Gemeenschapsboerderij

Grappend maakt Jaap een bruggetje. ‘Ook het leven buiten de boerderij is belangrijk voor Erve Kiekebos. De gemeenschap heeft een sleutelrol is onze bedrijfsvoering en de transitie.’ De producten van Erve Kiekebos zijn voor de lokale gemeenschap: mensen, winkels, restaurants, ect. Omdat Jaap en Niels willen verbinden met de omgeving zijn mensen ook welkom op de boerderij. Om bijvoorbeeld mee te helpen, maar er worden ook activiteiten georganiseerd op de boerderij.

Lenteland

Mensen kunnen vanaf vijfhonderd euro zelfs mede-eigenaar worden. Erve Kiekebos is namelijk een coöperatie. Die coöperatie is gefinancierd door Stichting Lenteland. Dat is een stichting die gelooft dat land eigenlijk van iedereen hoort te zijn. De stichting koopt land en daarmee halen ze het uit de particuliere markt. Dat land stellen zij dan beschikbaar voor regeneratieve gemeenschapsboerderijen zoals Erve Kiekebos.

Alle Lentelandboerderijen zijn coöperaties. Samen met Lenteland vormt de boer het bestuur van de coöperatie. Het idee is om uiteindelijk de gemeenschap de boerderij op te laten kopen zoals dat bij Erve Kiekebos nu gebeurt. Uiteindelijk zal de boerderij volledig in handen zijn van de gemeenschap. De lening bij Lenteland wordt dan afgelost en de stichting kan dan weer een nieuwe regeneratieve gemeenschapsboerderij financieren.

Ben je benieuwd naar alle ins en outs van Erve Kiekebos? Neem dan een kijkje op hun site. Voor het uitgebreide verhaal van Jaap en Niels kan je luisteren naar de podcast: van stad naar land. Die vind je op Luisterkast.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie