TuesDaily: De Nationale Klimaatweek – zet eens een extra stap

The Optimist 31 okt 2023 Samenleving

De Nationale Klimaatweek is bezig, en loopt van 30 oktober tot 5 november. Maar hoewel we veel horen over het klimaat, de verandering van klimaat, de eventuele desastreuze gevolgen van het klimaat, weten we daar soms verrassend weinig van en over. Simpel gezegd: wat is nou feit, wat is nou fabel? Op Twitter, of tegenwoordig X, word je alle kanten opgestuurd. Wat doe je dan, juist bij zo’n Klimaatweek? Pak er eens een boek bij dat alles, en dan bedoel ik alles, uitlegt.

Want dat dacht Seth Godin: als we nu eens veel, heel veel mensen vragen om mee te denken om een boek te maken, een almanak, en al die gegevens die er toch al liggen samen te verzamelen? Gewoon een boek waarin we vertellen hoe het is met het klimaat.

Dat boek is er, sterker nog, het is er ook in een schitterende Nederlandse vertaling. Met ook nog eens een ‘Klimaatalmanak voor kids’.

Is dit niet ook weer zo’n onheilsboodschap? Ja, eigenlijk wel, omdat dit boek geschreven is, zoals de Nederlandse auteur (en fotograaf) Michel Porro, die het boek samen met Seth Godin samenstelde, mij schreef: ‘Dit boek is geschreven door 300 bezorgde wereldburgers die het allemaal vrijwillig deden.’ En niet om die bezorgdheid en/of de vrijwilligheid van al die auteurs, tekenaars, fotografen, maar het boek spat van de hoop uit elkaar. Ja, het gaat niet goed, dat hoeven zij jou niet te vertellen, dat weet je al. Maar wat nu verder, en hoe? Met alle feiten geeft dit boek ook aan wat je zelf kan doen. Hoe je kunt bijdragen, en er ‘in kunt staan’. Alleen al het citaat van Thich Nhat Hanh geeft dat aan: ‘De aarde is niet iets buiten ons. Terwijl je ademt met aandacht en nadenkt over je lichaam, realiseer je je dat je de aarde bent. Je realiseert je dat jouw bewustzijn ook het bewustzijn van de aarde is. Kijk om je heen – wat je ziet is niet je omgeving, jij bent het.’

In deze Klimaatweek en de hele maand november krijg je de Klimaatalmanak cadeau als je je abonneert op Optimist magazine. Twee vliegen enzo. Een magazine met een positief innoverende blik op de toekomst en een boek waarin de feiten gescheiden worden van de fabels én waarin de oplossingen toekomstbestendig zijn.

 

(geschreven door Ron van Es)

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie