TuesDaily: broedseizoen 2024

The Optimist 19 mrt 2024 Natuur & Milieu

15 maart startte het broedseizoen in Nederland. Hoewel er eigenlijk geen officiële tijdspanne is vastgelegd, houden de meeste mensen 15 maart tot 15 juli aan. Tijdens het broedseizoen is belangrijk waakzaam te zijn als je buiten bezig bent. Of je nu lekker wandelt in het bos of aan het klussen bent in de tuin, tijdens het broedseizoen moeten broedende vogels zo min mogelijk verstoord worden.

Niet alleen vogels

Veel mensen denken natuurlijk het eerst aan de broedende vogels tijdens het broedseizoen, maar ook veel anderen dieren krijgen jongen tussen maart en juli. Er zijn echter soorten die al eerder beginnen of langer doorgaan. Neem bijvoorbeeld de blauwe reiger en de bosuil die al in februari een nest bouwen en broeden. Ook vossen zijn er eerder bij. Zij paren in januari en werpen hun jongen in maart.

Snoeien

Voor veel mensen betekent het lekkere weer juist dat ze gaan klussen in de tuin. Nu is dat in principe geen probleem, maar kijk van tevoren wel goed of je geen nestjes verstoord. In de Wet natuurbescherming staat namelijk dat het verboden is om nesten, rust- en voortplantingsplaatsen opzettelijk te vernielen of beschadigen. Veel dieren komen verzwakt uit de winter. Ze hebben alle energie nodig om voedsel te zoeken, een partner te vinden en voor hun jongen te zorgen. Door het verstoren van de dieren kunnen ze schrikken. Ze ruiken gevaar, raken gestrest en vluchten waardoor ze uitgeput raken. Dit terwijl ze die energie hard nodig hebben om voor nageslacht te zorgen.

Kraamvisite

Eigenlijk moet je het bezoeken van de natuur dus zien als een soort kraamvisite. Als je bij vrienden op bezoek gaat die net een baby hebben gekregen, weet je dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn. Voor de dieren in onze natuur is dat niet anders. Blijf tijdens het wandelen op de paden, houd de hond aan de lijn en let er op dat je tijdens het klussen geen dieren verstoord.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie