TuesDaily: Boek van de Week – Eten tot het op is

The Optimist 9 jul 2024 Natuur & Milieu

‘Eten tot het op is’ van Dan Saladino is het Boek van de Week van de Betekenis Boekenclub.

Dan Saladino, een journalist die veel over voedsel schrijft en radiomaker is, heeft met zijn monumentale boek Eten tot het op is een enorm werk geschreven waarin hij niet alleen de geschiedenis van ons voedsel beschrijft maar vooral onderzoek doet naar de enorme monocultuur die ontstaan is aan dat wat wij vandaag de dag wereldwijd eten. ‘Ons huidige voedselsysteem draagt bij aan de vernietiging van de planeet: een miljoen planten- en diersoorten worden nu met uitsterven bedreigd.’

In zijn boek onderzoekt hij die vernietiging in hoofdstukken als ‘Granen’, ‘Plantaardig’, ‘Vlees’, ‘Fruit’, ‘Kaas’, ‘Alcohol’ en ‘Zoet’. In zijn inleiding schrijft Dan Saladino: ‘Voedsel laat ons zien waar de echte macht ligt; het kan conflicten en oorlogen verklaren en het toont de menselijke creativiteit en inventiviteit, het verklaart de opkomst en ondergang van rijken, en de oorzaken en gevolgen van rampen.’

‘We krijgen het voedselsysteem waar we voor betalen. Elke minuut van de dag wordt wereldwijd één miljoen dollar uitgegeven aan landbouwsubsidies, of dat nu is voor planten van nog meer soja in de Cerrado, meer monoculturen van mais in Noord-Amerika, velden van homogene tarwe in Europa, of het sturen van meer boten naar reeds overbeviste West-Afrikaanse wateren. Dit is publiek geld, ons geld, en het steunt een systeem dat niet veerkrachtig, gezond of duurzaam is.’

Gelukkig is er zicht op een, nu nog kleine, kentering. Naast de Smaak van de Ark, bijvoorbeeld het bericht dat het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland  op zoek is naar zaden van verdwenen rassen die mogelijk beter bestand zijn tegen een veranderend klimaat, is er ook de opkomst van regeneratieve boerderijen zoals die van Jaap Fris en Niels Moshagen van Lenteland, of de boerderijen die lokaal bestuurd worden zoals Herenboeren. Maar ook de reis die Chantal Engelen maakt langs Nederlandse voedselveranderaars en die ze nu heeft vastgelegd in een inspiratiegids.

Dan Saladino heeft een belangrijk boek geschreven dat ons, consument en burger, wakker maakt, inzicht geeft, want: ‘Niets kan belangrijker zijn. Het leven van toekomstige generaties hangt ervan af. We moeten de bestaande diversiteit leren herkennen; we kunnen alleen helpen om het te redden als we weten dat het er is.’

Ron van Es, hoofdredacteur OMO en initiatiefnemer Betekenis Boekenclub

Lees de hele recensie via deze link

Je kunt het boek kopen via deze link.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie