Toename wilde dieren in Europa

The Optimist 12 okt 2022 Natuur & Milieu

Vijftig soorten wilde dieren die in Europa voorkomen zijn de afgelopen veertig tot vijftig jaar in aantal toegenomen. Dit meldt Rewilding Europe in een nieuw rapport.

Het rapport gaat over vijftig verschillende soorten wilde dieren die in Europa leven, waaronder de Euraziatische bever, Europese bizon, Euraziatische bruine beer, grijze wolf, bultrugwalvis en de witstaartadelaar. In de rapportage is te lezen welke soorten de afgelopen jaren aan terrein wonnen, de reden van hun terugkeer en het schetst een beeld van het herstel van Europese wilde dieren in de toekomst.

Herstel dierenpopulatie

Hoewel het aantal wilde dieren wereldwijd fors afneemt, meldt Rewilding Europe dat de dieren zullen terugkeren zolang we ruimte scheppen voor herstel en ernaar streven om in harmonie met de dieren te leven.

‘Dit nieuwe rapport werpt niet alleen licht op welke Europese diersoorten zich goed herstellen, maar ook waarom ze goed herstellen’, zegt Frans Schepers, uitvoerend directeur van Rewilding Europe. ‘Door te leren van de succesverhalen kunnen we de comeback van wilde dieren over de hele linie maximaliseren. Het rapport laat ook zien dat we op veel fronten hard moeten werken om het herstel door te laten gaan en meer soorten hiervan te laten profiteren.’

Effectieve maatregelen

Het rapport laat zien dat maatregelen zoals wettelijke bescherming, het vergroten en verbinden van beschermde gebieden en het verbeteren van de leefomgeving effectief zijn. Voor herstel blijft het ook belangrijk om afname van leefgebied van de wilde dieren en de jacht zoveel mogelijk wordt tegengegaan.

Bron: Rewilding Europe
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie