Vrijheid meer dan ooit de moeite waard om te vieren

The Optimist 5 mei 2021 Samenleving

Voor de tweede keer vindt Bevrijdingsdag plaats tijdens de pandemie. Dat weerhoudt diverse organisaties er niet van om van 5 mei een gedenkwaardige dag te maken. In Den Haag vieren ze de vrijheid niet alleen tijdens het Bevrijdingsfestival, maar ook met de Haagse Vrijheidsweken. Die zijn al sinds 10 april aan de gang en duren nog tot en met 10 mei.

Haagse Vrijheidsweken

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken. Tientallen organisaties in de stad hebben daarvoor een speciaal programma samengesteld. Afhankelijk van de coronamaatregelen kunnen dat fysieke evenementen zijn of online. Tot en met 10 mei ben je welkom bij een groot aantal (online) activiteiten, zoals debatten, lezingen, exposities, herdenkingen en filmvoorstellingen.

Ambassadeurs

Het festivalprogramma is in 2021 online te volgen met o.a. de artiesten Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser. De veertien Bevrijdingsfestivals, waaronder Den Haag, bieden op Bevrijdingsdag een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Dit jaar bezoek je dus niet één festival, maar 14 Bevrijdingsfestivals. Die zijn gevuld met zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals via een livestream vanuit een bijzondere locatie.

Vrijheidslezing door Angela Merkel

Minister-president Rutte is in het Kunstmuseum in Den Haag aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het thema van de viering is ‘Na 75 jaar vrijheid’. De 5 mei-lezing wordt gehouden door bondskanselier Angela Merkel. Zij doet dit via een live-verbinding vanuit Berlijn. Aansluitend aan de lezing gaan de minister-president en de bondkanselier in gesprek met studenten over vrijheid. Vervolgens ontsteekt minister-president Rutte het Bevrijdingsvuur als startsein voor de online Bevrijdingsfestivals.

 

Kijk op de website Haagsevrijheidsweken.nl voor het volledige programma.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie