Tips om reeën te redden

The Optimist 27 mrt 2019 Natuur & Milieu

De reeën in Nederland moeten beter beschermd worden tegen aanrijdingen, vindt vereniging Het Reewild. In het voorjaar gaan de reeën meer solitair leven en steken ze vaker wegen over op zoek naar een nieuwe leefomgeving. In deze tijd vinden dan ook de meeste aanrijdingen plaats. Jaarlijks zorgt dit voor duizenden dode reeën en tientallen miljoenen euro’s aan schade. Het Reewild heeft nu een aantal tips om reeën en automobilisten beter te beschermen. ‘Met al deze maatregelen hopen we dierenleed te voorkomen en de verkeersveiligheid te vergroten’, zegt René Leegte, landelijk voorzitter van Vereniging Het Reewild.

De eerste tip die de vereniging geeft is het verminderen van de snelheid van automobilisten op frequent gebruikte oversteekplaatsen. Bij een lagere snelheid hebben de automobilist en ree meer tijd om te reageren. Het Reewild geeft wel als kanttekening dat automobilisten voor hun eigen veiligheid nooit moeten uitwijken voor een ree.

Open bermen

De tweede tip van de vereniging gaat over het onderhoud van de weg. Door de berm van de weg breed en open te houden zullen reeën minder dicht op de weg komen. De vegetatie in de berm moet kort worden gehouden zodat het zicht voor de automobilist wordt verbeterd en de reeën de berm niet als voedselgebied gebruiken. Bij een test in de buurt van Ermelo resulteerden de open bermen in een halvering van de aanrijdingen. Naast de open berm kunnen ook lichtreflectoren langs de weg worden geplaats die het licht van de auto’s weerkaatsen en daardoor reeën meer afschrikken.

Interactief waarschuwingssysteem

Verder zou de vereniging graag zien dat er op meer plekken een interactief wildwaarschuwingssysteem komt. Moderne detectiesystemen kunnen dieren die de berm naderen opmerken. Via digitale borden langs de weg kunnen automobilisten vervolgens worden verzocht snelheid te minderen. Deze systemen worden geactiveerd als een wild dier zich bevindt in de migratiezone. Eventueel kunnen deze systemen worden aangevuld met een hekwerk waarmee het wild wordt begeleid naar een geschikte oversteekplaats. Deze detectiesystemen zijn al actief in een aantal gebieden op de Veluwe en zijn zeer effectief gebleken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie