Tip van Eric van Veluwen

The Optimist 24 mei 2024 Gezondheid

Elke donderdag geeft Erik van Veluwen een tip tijdens de radio-uitzending van Optimist Radio! Deze week spoort Eric ons aan om de mogelijkheden van prei te (her)ontdekken!

De oorsprong van prei is zeer oud maar onduidelijk, want zij werd nooit in het wild gevonden. Er wordt gedacht dat het een gecultiveerde variëteit is van wijngaardlook. De Sumerische koning Nammu  liet rond 2100 v.Chr. al prei telen in de tuinen van Ur.

Het Rijk Sumer wordt beschouwd als een van de eerste samenlevingen ter wereld waar alle kenmerken van een beschaving aanwezig waren. Sumer is dan ook een wieg van de beschaving, naast onder meer het oude Egypte en de Indusbeschaving, waarmee contacten waren. Bekend is dat naast de Sumeriers ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen al prei aten; die van de helende werking van prei afwisten; ze werd er voor de behandeling van brandwonden en beten gebruikt.

Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde. Nero stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. Ook de mythische Britse Koning Cadwallader gebruikt in het jaar 640 prei als herkenningsteken voor zijn troepen. De prei komt voor in het nationale embleem van Wales; maar is door de Romeinen ingevoerd.

In de Middeleeuwen was preisoep nog steeds heel geliefd. Men noemde ze “porée” in Frankrijk en het Engelse woord “porridge” zou oorspronkelijk de naam zijn van een dikke gebonden preisoep met nog andere groenten, die als hoofdgerecht geserveerd werd. Pas later zou dit de nu gekende dikke havermoutpap geworden zijn. Prei werd ook de asperge van de arme genoemd; net als de schorseneer, vanwege haar fijne smaak.

Vandaag de dag is de prei, met dank aan de Spanjaarden en de Fransen die de prei altijd al bijzonder waardeerden, weer terug op het menu en niet in de laatste plaats doordat ze heerlijk op de BBQ te bereiden is; daarom ook dit heerlijk eenvoudige recept.

 

Prei

4 preien

4 eieren

Peper en zout

Sap van 1 citroen

5 stelen peterselie

1 eetl. Mosterd

2 dl. Olijfolie

 

Snijd het meeste groen van de prei en bewaar deze (geblancheerd in de koelkast of de vriezer) voor een soep.

Stook de BBQ op tot ze ca 200 graden is, kook de eieren in 6 minuten gaar, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.

Meng ze met de mosterd en de gehakte peterselie. Grill/blaker de prei rondom bijna zwart; haal ze van de BBQ en laat ze 15 minuten nagaren verpakt in aluminiumfolie. Haal ze daarna uit de folie en haal de buitenste schil van de prei.

Snijd de prei in 4 delen en schep er de gehakte ei overheen, bestrooi met peper en zout en besprenkel royaal met de, met mosterd aangemaakte olijfolie en het citroensap

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie