Tien jaar om de planeet te herstellen

The Optimist 8 jun 2021 Natuur & Milieu

Het besef groeit dat er op grote schaal actie nodig is om het verval van ecosystemen over de hele wereld te voorkomen, te stoppen en te keren. Daarom hebben de Verenigde Naties het startsein gegeven voor het VN-decennium voor herstel van ecosystemen. Dit is een wereldwijde strijdkreet om de aarde beter te maken.

Op 4 en 5 juni 2021 vond het ‘Virtual Launch Gala’ plaats als officieel begin van het VN-decennium voor ecosysteemherstel. Online deelden wereldleiders, activisten en beroemdheden inspirerende berichten en waren er muziekuitvoeringen te zien en te horen. Gastland Pakistan presenteerde zijn bijdrage aan het programma. Zo is er inmiddels 1 miljard bomen geplant in het kader van hun ‘Ten Billion Tree Tsunami Programme’. Niet alleen in Azië, maar op alle continenten wordt vaart gemaakt met herstel van ecosystemen.

Volgens de VN is er nog nooit zo’n dringende noodzaak geweest om beschadigde ecosystemen nieuw leven in te blazen als nu. Ecosystemen ondersteunen al het leven op aarde. Hoe gezonder onze ecosystemen, hoe gezonder de planeet – en haar mensen. Het VN-decennium voor herstel van ecosystemen heeft tot doel de degradatie van ecosystemen op elk continent en in elke oceaan te voorkomen, te stoppen en om te keren. Het kan helpen armoede te beëindigen, klimaatverandering tegen te gaan en massale uitsterving te voorkomen. Dit lukt alleen als iedereen en elk land tot actie overgaat.

Hier vind je een overzicht van herstelprojecten.

Bron: Verenigde Naties
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie