ThursDaily: woylies maken een comeback in Australië

The Optimist 11 apr 2024 Natuur & Milieu

De kritisch bedreigde Australische buidelmuis wordt met de grootste frequentie ooit gezien sinds een overheidsinstantie begon met het werken aan hun behoud.

Australië is gevuld met kleine bedreigde buideldieren die zijn overbejaagd door verwilderde vossen en katten. De woylie, een herbivoor afkomstig uit de staat West-Australië, is een triest voorbeeld van deze invasieve predatie.

Gelukkig komt daar verandering in. In een boslandschap 3 uur ten zuiden van Perth heeft een conservatieprogramma een recordaantal woylie-waarnemingen geregistreerd dit jaar. Dit jaar voorzagen zij 34 woylies van gps-tracking enkelbanden, waar ze er in heel 2019 slechts 2 vonden.

Woylies zijn een van de inheemse ecosysteemingenieurs van Australië, zoals bizons en bevers in Europa en Noord-Amerika. Dat betekent dat het soorten zijn waarvan hun gedrag en welzijn invloed heeft op het hele ecosysteem van het gebied waarin zij leven. Bevers doen dit door dammen te bouwen, bizons doen dit door dingen te vertrappen, en woylies doen dit door te graven naar de wortels en knollen die ze eten.

Onderdeel van het conservatieprogramma heeft te maken met het beheer van wilde vossen en katten. Europese kolonisten brachten die naar Australië en veroorzaakten daardoor een verstoring in het ecosysteem. De op de grond levende buideldieren hoefden nooit de snelheid of sluwheid te ontwikkelen om te ontsnappen aan zulke succesvolle roofdieren als katten en vossen. Men houdt die rovers nu scherp in de gaten om te voorkomen dat ze de lokale fauna overbejagen. Gelukkig voor de woylies lijkt het nu de goede kant op te gaan!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie