ThursDaily: Vleesfeiten

The Optimist 7 mrt 2024 Gezondheid

Dit is de vierde dag van de Nationale week zonder vlees en zuivel, maar hoe gaat het de rest van het jaar eigenlijk met onze vleesconsumptie? We zetten hieronder even wat feiten op een rij.

Dalende trend

Uit de meest recente studie van de Wageningen Universiteit blijkt dat een dalende trend doorzet. Sinds 2019 eten we steeds minder vlees. Waar een Nederlander in 2019 gemiddeld 77,8 kilo vlees per jaar at, aten we in 2022 gemiddeld 75 kilo vlees per jaar. Daarnaast blijkt uit cijfers van het CBS dat bijna een derde van de mensen in 2023 minder vlees is gaan eten. Daartegenover staat dat ongeveer 38,4 procent van de Nederlanders vaker dan 5 keer per week vlees eet.

Redenen

De belangrijkste reden voor mensen om geen vlees te eten is om het klimaat te ontlasten. Dat is de reden voor 20 procent van de mensen die minder dan vier keer per week vlees eten. Andere redenen die ook vaak genoemd worden zijn: gezondheid, geen behoefte of dierenwelzijn. Ten opzichte van 2020 steeg het percentage mensen dat als reden “te duur” opgaf ook aanzienlijk. Veel mensen geven natuurlijk ook meerdere redenen op. Het kan dus zijn dat ondervraagden het klimaat wilden ontlasten en daarnaast ook bezwaren hebben wat betreft het dierenwelzijn.

Zuivel

De zuivelcijfers zijn aanzienlijk anders. De helft van de volwassen Nederlanders eet of drinkt 1 of 2 porties zuivel per dag. 23 procent consumeert meer porties per dag. 22 procent eet of drinkt niet elke dag zuivel en 4 procent doet dit nooit. 11 procent van de volwassenen geeft aan in de afgelopen 12 maanden minder zuivel te hebben geconsumeerd. De meesten, 79 procent, zeggen dat hun zuivelconsumptie ongeveer gelijk is gebleven.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie