ThursDaily: upcycled jeans collectie van denim afval

The Optimist 30 mei 2024 Natuur & Milieu

BOAS en United Repair Centre hebben de handen ineengeslagen om een 100-delige collectie van unieke upcycled jeans te creëren. Ze redden zo jeans van verbranding of de afvaldump en gebruiken 90% van de winst om levens te redden.

BOAS is een Profit for Good-bedrijf met een missie om jeans en levens te redden. Oprichter Vincent van der Holst legt uit: ‘Fast fashion is een groot milieuprobleem en fast vintage fashion is dé oplossing. Als je fast fashion jeans in 5 minuten kunt kopen, maar het kost je een uur om een vintage spijkerbroek te kopen, wat kies je dan?’

Daarom zetten BOAS zich in om vintage fashion shoppen zo snel mogelijk te maken, zowel online als offline. ‘Zodat jij kunt stoppen met het kopen van nieuwe kleding, waarmee je de vervuiling van de fast fashion industrie aanwakkert.’

Elk jaar sterven 5 miljoen jongeren aan ziektes die te voorkomen zijn. BOAS verkoopt vintage en upcycled denim dat anders verbrand of op stortplaatsen zou belanden en doneert 90% van hun winst aan de Against Malaria Foundation om levens te redden. Hun motto is dan ook: ‘Save Jeans. Save Lives’.

United Repair Centre is een sociale onderneming die kledingreparaties door verricht en daarbij mensen op de eerste plaats zet. Dat doen ze door het opleiden en creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hun standpunt is dat, om kleding consumptiegewoonten te veranderen en textielafval te verminderen, de mode-industrie praktische alternatieven moet creëren voor het kopen van nieuwe kleding. De oplossing die zij bieden is het verlengen van de levenscyclus van kleding door deze te repareren, vernieuwen of opnieuw te maken en tegelijkertijd werkgelegenheid te creëren voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

Op een missie om bij te dragen aan een meer duurzame mode-industrie, zijn de twee partijen een samenwerking aangegaan. Samen willen ze denim afval transformeren in unieke nieuwe upcycled jeans. De designers van United Repair Centre hebben de materialen bewerkt en 100 unieke upcycled jeans gemaakt.

Elke jeans die door deze samenwerking is gemaakt, vertelt een uniek verhaal en laat de creativiteit van getalenteerde ambachtslieden zien. Van patchwork ontwerpen tot ingewikkelde stiksels, geen twee stukken zijn hetzelfde. Door denim afval een nieuw leven te geven, bewijzen BOAS en United Repair Centre dat duurzame mode zowel stijlvol als impactvol kan zijn.

De collectie is te bekijken op de site van BOAS en in hun winkel in Amsterdam.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie