ThursDaily: Dwarsloper Miriam Rasch

The Optimist 29 feb 2024 Samenleving

Twee jaar geleden schreven wij al over Miriam Rasch. Destijds naar aanleiding van haar boek Autonomie, een zelfhulpgids. Nu legt ze de laatste hand aan haar volgende boek dat over luisteren zal gaan. Ze studeerde literatuurwetenschappen en filosofie, die twee werelden combineert ze dan ook graag in wat ze doet. Donderdag 14 maart zal ze spreken op de Dwarslopers Dialoog. Ditmaal wil ze weer kijken naar het begrip autonomie en de relatie met technologie.

Zie jij jezelf als Dwarsloper?

‘Als filosoof probeer je natuurlijk een dwarsdenker te zijn. Ik hou ervan om een beetje tegen de norm in te denken of om aan die norm te wrikken. De term Dwarsloper vind ik mooi, het suggereert namelijk dat we in beweging zijn en een reis maken.’ Lachend zegt ze dat filosofen van oudsher wandelaars zijn, dus dat dit haar daarom wel past.

Hoe streef jij naar vrijheid en geluk?

‘Ik schrijf natuurlijk veel over autonomie en dat hangt vanzelfsprekend samen met vrijheid. Ik denk dat je autonomie het best kan zien als een manier om je vrijheid te organiseren. We zijn als mens immers afhankelijk van tal van dingen.’ Je zou kunnen zeggen dat die afhankelijkheid de autonomie van mensen beperkt, maar volgens Miriam moet je dat anders zien: autonomie is volgens haar geen oneindige vrijheid. ‘Vrijheid kan pas floreren als er grenzen worden gesteld. Neem het voorbeeld van loterijwinnaars. In een klap krijgen zij ontzettend veel vrijheid, maar vaak zijn ze na een tijdje al niet meer gelukkig. Je kan je dan afvragen hoe autonoom je echt bent.’

Wat wil jij donderdag 14 maart meegeven?

‘Ik hoop de mensen die komen luisteren uit te dagen om na te denken over autonomie. Ik wil met een kritische blik kijken naar de invloed van technologie op onze autonomie.’ Er zijn mensen die stellen dat technologie steeds autonomer wordt, sommigen gaan zelfs zo ver en zeggen dat de mens al lang niet meer autonoom is. ‘Er is nog steeds niet duidelijk hoeveel invloed social media heeft gehad op gebeurtenissen zoals de BREXIT en de verkiezingswinst van Trump. Maar ik wil ook benadrukken dat het niet zo is dat de invloed die technologie heeft de wereldbevolking tot een soort robots maakt. Juist als je daar aan toegeeft en jezelf ondergeschikt maakt, dan maak je dat de werkelijkheid.’

Miriam hoopt op een uitdagende en verdiepende dialoog. Ben je nieuwsgierig geworden? Klik hier voor de praktische info en om een kaartje te bestellen!

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie