ThursDaily: boekenpetitie nadert 300.000 handtekeningen

The Optimist 13 jun 2024 Samenleving

Meer dan 290.000 Nederlanders tekenden inmiddels de boekenpetitie tegen de voorgenomen btw-verhoging op boeken. Afgelopen week werden 285.000 handtekeningen gebundeld als een vuistdikke roman. Die bundel werd aan de Tweede Kamer overhandigd door initiatiefnemer Eveline Aendekerk (directeur Stichting CPNB)Dat deed zij samen met de bekende (kinderboeken)schrijvers Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk, Babs Gons, Hanneke de Zoete en Tommy Wieringa.

Rond het gebouw van de Tweede Kamer stonden de hele dag tien enorme blow-ups van iconische (kinder)boeken met titels als Hoe overleef ik 21% btw? en De Griezelbtw om de boekenpetitie kracht bij te zetten. De indrukwekkende verzameling handtekeningen, samen met de verschillende onderzoeken die inmiddels zijn gedaan naar de negatieve effecten van de voorgenomen maatregel, zijn een enorme steun in de rug in de strijd tegen de voorgenomen btw-verhoging.

Consumentenonderzoek door KVB Boekwerk naar prijsbeleid laat zien dat de bereidheid om boeken te kopen bij prijsverhoging afneemt. Het verhoogt de drempel om boeken te kopen, want mensen vinden boeken al duur. René Goudriaan van Goudriaan Economics becijfert in een memo voor Kunsten ’92 dat wanneer de btw wordt verhoogd naar 21%, de boekverkoop daalt met 9,4%. Dit werkt direct door naar boekhandel, uitgeverij en de vele Nederlandse schrijvers. 

Door langlopend consumentenonderzoek van KVB Boekwerk is er een goed beeld wie de boekenkoper is. Cijfers van begin 2024 tonen dat 57% ‘laag- of middenopgeleid’ is. Wanneer we kijken naar de sociaal-economische klasse, dan behoort 28% tot de hoogste klasse, 25% tot de laagste. Een derde van de kopers is bovendien jonger dan 35 jaar tegenover 45% vijftigplussers.  

CPNB-directeur Eveline Aendekerk stelt dat boeken een enorme toegevoegde waarde hebben voor mens, maatschappij én economie. ‘De voorgenomen btw-verhoging op boeken zal de schatkist op korte termijn geld opleveren, maar gaat uiteindelijk een veelvoud kosten! Bovendien staat in het hoofdlijnenakkoord dat leesvaardigheid absolute prioriteit krijgt, maar de aangekondigde btw-verhoging op boeken staat daar haaks op.’ Zij stelt dat Nederlanders door deze maatregel vier miljoen boeken minder zullen lezen en dat 150.000 Nederlanders toegang verliezen tot hun bibliotheek. ‘Er zal minder gelezen én voorgelezen worden in de Vinex-wijk, op het stadsbalkon en in het verzorgingshuis. En uiteraard komt de klap van de hogere belasting het hardst aan bij wie minder te besteden heeft. Dit alles in ogenschouw nemend kan ik niet geloven dat de btw-verhoging op boeken wordt doorgezet. Natuurlijk is er lef nodig om op een voornemen terug te komen. Maar zat lef niet in de titel van het hoofdlijnenakkoord?’

De boekenpetitie.nl werd op 22 mei opgezet door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). Het initiatief ontstond al snel nadat de plannen van het beoogde nieuwe kabinet bekend waren geworden. De aanstaande coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de btw op boeken meer dan verdubbelen van 9 naar 21 procent. Inmiddels staat de petitie in de top 10 grootste petities aller tijden op petities.nl. Je kan de petitie nog steeds ondertekenen op petities.nl.

In onze radio-uitzending van vanmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur vertelt Job-Jan Altena van Stichting CPNB over deze actie. Luister naar Optimist Radio op YourSafe Radio.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie