ThursDaily: Bakker & Bakker in balans

The Optimist 18 jan 2024 Gezondheid

Een populaire podcast die wij aanbevelen in de Luisterkast is De Balanskliniek. Dit is een podcast gemaakt door Bram Bakker. Hij studeerde geneeskunde en specialiseerde tot psychiater. Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ. De laatste jaren van zijn loopbaan als psychiater werkte hij hoofdzakelijk in de verslavingszorg. Dat is iets wat hem nog steeds aan het hart gaat.

Tegenwoordig is Bram niet meer werkzaam als psychiater. Wel neemt hij een heel aantal andere projecten op zich. Zo schreef hij verscheidene boeken en werkt hij met een aantal partners aan een gezondheidsplatform dat ook De Balanskliniek heet. Dit platform biedt ondersteuning en de weg naar een hulpverlener bij medische of psychische problemen die een bestaande balans dreigen te verstoren, of zelfs al hebben verstoord. Het thema balans staat ook centraal in zijn podcast. Zo stelt hij: ‘Voor een gezond en vervuld leven is een goede balans in je leven essentieel. Maar hoe bewaak je die persoonlijke balans?” Hij gaat met verschillende gasten in gesprek om een antwoord te vinden op die vraag.

Ook zijn zoon Fimme Bakker is in één van de podcastafleveringen te gast. Fimme werd op jonge leeftijd verslaafd. Pas na een verblijf in een kliniek vond hij met vallen en opstaan de weg omhoog. Hij kwam er al vrij snel achter dat de schoolbanken niks voor hem waren. Nadat hij in contact kwam met cabaretier Javier Guzman werd hij verliefd op het vak. Hij melde zich aan voor de Koningstheateracademie in ’s Hertogenbosch en studeerde in 2022 af. Sindsdien tourt hij door heel het land. Dat doet hij nu samen met zijn vader. In deze avondvullende voorstelling verkennen vader en zoon verslaving in al haar gedaanten. Zonder franje, open en eerlijk en niemand ontziend. Liever een harde grap die raak is dan een ritueel dansje om de hete brei. Dat hebben ze nou wel lang genoeg gedaan.

Ben je benieuwd naar de podcast van Bram of de theatershow van Bakker & Bakker? Klik op de link voor meer informatie! De laatste try-out van de twee is op 26 januari in Driebergen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie