Thee in een kopje van klei voor het milieu

The Optimist 17 feb 2021 Natuur & Milieu

Om wegwerpplastic te verbannen nemen we in Nederland onze eigen herbruikbare koffiebeker mee op pad. India bewijst dat er meerdere wegen naar Rome leiden en herintroduceert op treinstations de kulhad, het traditionele theekopje van klei.

En reken maar dat de terugkeer van deze traditie een gigantische positieve impact gaat maken op het milieu. Zo telt het land zo’n zevenduizend treinstations waar hete dranken worden verkocht in wegwerpbekertjes.

Werkgelegenheid

Bovendien is niet alleen het milieu erbij gebaat wanneer thee voortaan uit een kulhad wordt gedronken. Volgens minister Piyush Goyal voorziet de vraag naar de kopjes honderdduizenden inwoners van werk. Een dankbaar gevolg, aangezien India een rijke geschiedenis heeft van pottenbakken. Een voorwaarde om de werkgelegenheid toe te laten nemen is dat de Indiase overheid pottenbakkers toegang geeft tot gebieden waar zij klei vandaan kunnen halen; op plekken als rivieren, kanalen en meren wordt vaak gebouwd waardoor er minder klei ter beschikking is.

Smaakbeleving

De kopjes gemaakt van natuurlijk afbreekbaar klei zijn onbeschilderd, ongeglazuurd en hebben geen oortje. Vele Indiërs hebben nostalgische herinneringen aan de kulhad, waaraan ze hun handen warmden tijdens het wachten op koude treinplatformen. Velen zweren zelfs dat de thee lekkerder smaakt door het natuurlijke aroma afkomstig van de klei.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Thee in een kopje van klei voor het milieu”

  1. Er zijn toch een aantal grote nadelen (zie de Engelse Wikipedia bij Kulhar) die niet vergeten moeten worden zoals het energieverbruik voor het bakken van de kopjes. En het blijven wegwerpbekertjes.

Geef een reactie