Theatervoorstelling over dementie

The Optimist 24 sep 2020 Samenleving

Mensen met dementie schamen zich vaak voor hun hersenziekte. Er heerst te veel onbegrip over het onderwerp en naasten weten vaak niet hoe ze met de situatie om moeten gaan. Hoog tijd dit taboe te doorbreken met een theatervoorstelling, zo dacht zorgmedewerker en cabaretière Manon Kroezen.

De voorstelling Rudy hoort er ook nog bij vertelt het verhaal van een heer op leeftijd die lijdt aan dementie. Manon Kroezen put uit eigen ervaring: ze werkt drie dagen per week op een dagopvang waar ze mensen met dementie begeleidt. Drie jaar geleden kwam ze in contact met Rudy. ‘Rudy schaamde zich dood over zijn ziekte’, vertelt de cabaretière. ‘Ik zag dat al terug in de kleine dingen die hij vermeed uit angst om te falen, zoals een appel schillen of de tafel dekken.’ In haar voorstelling wil ze op een liefdevolle, grappige maar ook confronterende manier de zienswijze van mensen als Rudy laten zien.

Onbegrip

Het grote publiek weet namelijk te weinig over dementie volgens Kroezen. ‘Rudy’s vrouw ging kapot van verdriet door onbegrip van de buitenwereld. Ze kreeg bijvoorbeeld kerstkaarten zonder Rudy’s naam erop, terwijl hij nog gewoon leefde. Zelfs direct na zijn begrafenis begrepen mensen niets van haar rouw, want ze was hem toch al jaren kwijt?’

Reden genoeg voor de jonge cabaretière de planken op te gaan en dit onderwerp te bespreken. Op 24 september 2020 start de theatertour in Arnhem. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

Bron: manonkroezen.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie