FriDaily: The Ocean CleanUp lanceert System 003

The Optimist 15 sep 2023 Natuur & Milieu

In augustus lanceerde The Ocean CLeanUp hun grootste schoonmaaksysteem tot nu toe. Het is een succes, System 003 maakt namelijk elke vijf seconden een gebied zo groot als een voetbalveld schoon. Het systeem is bijna drie keer groter dan de voorganger System 002 die al zo’n 250.000 kilo afval heeft opgeruimd.

System 003 bestaat uit een drijvende barrière van ongeveer 2,2 kilometer lang die getrokken wordt door twee boten. Het systeem gaat ongeveer vier meter diep de oceaan in, daar houdt een net het afval tegen dat daardoor langzaam een fuik in drijft. Als de fuik eenmaal vol zit wordt die aan boord getakeld, waarna het afval gesorteerd wordt om te recyclen. Dat opgeviste en gerecyclede plastic wordt vervolgens hergebruikt in duurzame producten. Dit moet voorkomen dat het ooit weer in de oceaan belandt.

Ook aan het zeeleven is gedacht. System 002 was al ontzettend efficiënt. 99 procent van de 250.000 kilo die System 002 opving bestond enkel en alleen uit plastic. System 003 is geïnnoveerd en maakt gebruik van camera’s en AI om zoveel mogelijk plastic en zo min mogelijk zeeleven binnen te halen. Als de camera’s een dier detecteren, in de fuik waar al het afval wordt opgeslagen, gaat de ingang naar die fuik dicht. Na een tijdje gaat er dan een luik open zodat het dier weer veilig weg kan zwemmen.

The Ocean CleanUp pakt niet alleen het afval in de zee aan. De afgelopen tijd zijn er ook veel projecten gestart om verschillende vervuilde rivieren op te schonen. Zo hebben zij al successen geboekt in Jakarta, Maleisië, De Dominicaanse Republiek, Vietnam, Jamaica en recentelijk in Los Angeles.

 

Foto: The Ocean CleanUp

Geschreven door: Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie