Texels meer kleurt spontaan roze

The Optimist 19 jul 2017 Natuur & Milieu

Texel heeft te maken met een wel heel bijzonder natuurverschijnsel. De Wagejot, een vogelplas aan de oostkant van het eiland, is sinds enkele dagen flamingo-roze gekleurd. Natuurmonumenten, die het meer beheert, zegt dat zoiets nog nooit is voorgekomen.

De kleur werd ontdekt door een luchtfotograaf. Hij zag tijdens zijn overtocht een vreemde kleur langs de Waddendijk. Pas toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het meer volledig roze gekleurd was. De roze kleur is te verklaren door de droogte, hierbij is het zoutgehalte in het water heel hoog en zorgen de zoutkristallen en de aanwezigheid van microalgen ervoor dat het water deze kleur aanneemt.

Het brakke water lijkt van de een op de andere dag roze gekleurd te zijn. Eerst was het meer namelijk nog grijs. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) moet nu het water verder gaan onderzoeken. Natuurlijk zijn ook toeschouwers van harte welkom om de verschijning met eigen ogen te zien. Vrolijk word je er in ieder geval wel van.

Nederland is overigens niet het enige land met een roze meer. Ook Lake Hillier in Australië staat hierom bekend, eveneens als Pink Lake. Ook Senegal heeft zo’n meer: Lake Retba. Dus mocht je nog geen vakantieadres gevonden hebben, dan is één van deze gebieden wel de moeite waard om te bezoeken. Maar je kan ook gewoon naar ons eigen Texel.

Andere bijzondere natuurverschijnselen zijn Het Oog van Afrika, de feeëncirkels van Namibië, de Giant’s Causeway in Ierland en de lopende stenen van Death Valley. Er zijn nog veel meer bijzondere natuurverschijnselen te vinden op internet. Leuk idee voor een reisje.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.