Terug naar de sportschool, hoe pak je dat aan?

The Optimist 13 jul 2020 Gezondheid

Sportscholen zijn na 107 dagen weer open. Tijd dus om de coronakilo’s er weer af te sporten. Maar, wat is er tijdens de intelligente lockdown met je lichaam gebeurd en hoe kom je zo snel mogelijk weer, blessurevrij, op je oude niveau terug? Wij geven je een aantal tips.

Het bedrijf Fitbit verzamelt gegevens van hun gebruikers. Tijdens de coronacrisis bleek dat Nederlanders gemiddeld 11 procent minder stappen hebben gezet. Dit waren voornamelijk de mensen die de afgelopen periode veel thuis hebben gewerkt, zij misten hun dagelijkse fiets- of looproute naar het werk.

Intelligent lichaam

Ons lichaam is slim. De spieren en conditie die nu misschien wat minder zijn, zijn snel weer op het oude niveau zodra je weer begint met bewegen. Spierfysioloog van Loon legt uit dat spiermassa kernen heeft, dit zijn een soort managers. Hoe groter je spieren zijn, des te meer managers het heeft. Wanneer je vervolgens een pauze neemt van het trainen, zwakt de spiermassa af, maar de managers blijven.

De post-lockdownsessies vragen wel eventjes geduld van de sporter. Begin je weer met hardlopen, dan kan je de eerste keren beter zonder al te hoge verwachtingen de deur uitstappen. Je lichaam heeft onthouden wat je voor de coronacrisis kon, maar het heeft wel eventjes tijd en geduld nodig om alles weer op te bouwen en je pezen in beweging te krijgen.

Ook bij krachttraining is het belangrijk dat je een stapje lager begint dan wat je eerst kon. Zo wordt de kans op blessures een heel stuk kleiner.

Hoe dan ook is bewegen gezond en goed voor je lichaam. Of je nu een rondje wandelt in het park, fietst over de dijk of gewichten heft in de sportschool. Wist je dat je je zelfs beter kunt concentreren nadat je hebt gesport? Des te meer reden om even achter je (thuis)bureau vandaan te komen!

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie