Terug naar de oorsprong in een zelfvoorzienend dorp

The Optimist 30 aug 2017 Natuur & Milieu

Duurzamer en bewuster leven, er wordt steeds meer aandacht aan besteed. En om bewoners hier kennis mee te laten maken, zal er een nieuw dorp gebouwd worden, vlakbij Hilversum. Maar dit is niet zomaar een dorp.

Het dorp vlakbij Hilversum is een zelfvoorzienend deeldorp, midden in een prachtige natuur. Dit dorp zal bestaan uit hele kleine, duurzame huisjes. Deze huisjes worden ook wel tiny houses genoemd. In deze huisjes kunnen mensen tijdelijk verblijven.

Zelfvoorzienend dorp op Landgoed de Hoorneboeg

Omdat dit dorp zelfvoorzienend is, zullen de bewoners dus zelf alles moeten doen. Denk hierbij aan het opwekken van elektriciteit, maar ook het verbouwen van hun eigen voedsel. Er wordt dus echt een gemeenschap gevormd. Een gemeenschap met als doel om de bewoners te inspireren groener en bewuster te gaan leven.

Tiny Houses

Totaal zullen er zes duurzame kleine huisjes in het deeldorp staan, variërend in grootte. Zo zijn er micro huisjes (15m2), tiny huisjea (19m2) en medium huisjes (24m2). Elk huisje zal twee verdiepingen hebben, met op de begane grond een werkplek en op de vide een slaapplek.

Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes, zoals een woonkamer en een keuken. Naast de tiny houses zullen een collectief paviljoen en een gemeenschappelijke tuin aanwezig zijn. In deze gemeenschappelijke tuin zal ook het eigen voedsel geproduceerd worden.

Elkaar inspireren

Het leuke is dat iedereen zich kan inschrijven voor dit project, voor een tijdelijke plek in deze gemeenschap. De samenstelling van de gemeenschap wisselt dus steeds. Op deze manier komen er steeds andere deelnemers in het dorp, waardoor iedereen elkaar op een andere manier kan inspireren en helpen om groener en bewuster te leven.

Naast dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, zal er ook een yoga-retreat komen op het landgoed, evenals een veganistisch restaurant met ciderbar.

Het project zal in de zomer van 2018 gelanceerd worden. Wij zijn benieuwd!

 

Foto: 3D Studie Prins

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.