Tanken bij zonnepark of windmolen binnenkort mogelijk

The Optimist 27 sep 2017 Natuur & Milieu

Oplaadpunten voor elektrische auto’s zij niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar hoe handig zou het zijn als bestuurders van een elektrische auto rechtstreeks hun stroom kunnen ‘tanken’ bij een zonnepark of windmolen? Dit is de inzet van het internationale project CleanMobilEnergy, onder leiding van de gemeente Arnhem.

Afstemmen vraag en aanbod van duurzame stroom

Een van de uitdagingen bij het realiseren van zonnevelden en windparken is dat deze vooral stroom leveren als de vraag laag is, namelijk: midden op de dag. Terwijl de vraag naar elektriciteit juist ‘s morgens en ‘s avonds hoog is. De prijs die grote zonne- en windparken voor hun stroom krijgen, is vaak laag, omdat de vraag naar stroom op de momenten dat zij produceren laag is. Het doel van CleanMobileEnergy is om vraag en aanbod van duurzame stroom slim op elkaar af te stemmen. Arnhem werkt in het project samen met de gemeente Nijmegen, Transport for London, City of Nottingham, de stad Schwäbisch Gmünd, het Parijse onderzoeksbureau IAU Ile de France, het Luxembourg Institute of Science and Technology, het Britse Centre of Excellence for Low Carbon and Fuel Cell technologies en de Europese netwerkorganisaties POLIS en AVERE.

Het project is na goedkeuring van de subsidieaanvraag direct van start gegaan en duurt tot maart 2021. Binnen het project wordt op vier locaties een installatie voor het opwekken van duurzame energie gebouwd. Deze wordt vervolgens op de verschillende locaties aan verschillende soorten opslag gekoppeld. Alle partners ontwikkelen samen een systeem om de energie stromen te verdelen over opslag, laadvoorzieningen en het net, waarbij de stroom op een gunstig moment verhandeld wordt. Tevens wordt onderzocht of de verschillende combinaties in verschillende landen tot een economisch rendabel systeem leiden.

Stroom tanken bij de bron

Het deelproject in Arnhem wordt uitgevoerd bij het nog te realiseren zonneveld op de Koningspleij-Noord. De opgewekte stroom wordt dan direct lokaal gebruikt voor het laden van elektrische auto’s en voor de energievoorziening van schepen die aan de kade van de Nieuwe Haven zijn afgemeerd. Een combinatie van opslag en een slim energiemanagementsysteem regelt dat dit op de meest efficiënte manier gebeurt.

Bron: Gemeente Arnhem
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.