Surfen als therapie

The Optimist 11 feb 2019 Samenleving

In Australië is surfen een nationale sport die overal in het land wordt beoefend. De golven en saamhorigheid van de sport maken dat mensen van over de hele wereld naar een van de uitgestrekte kusten van Australië komen ‘to ride the waves’. Er zijn talloze rustieke stranden die het een bijzondere ervaring maken om een paar uur op het water te zijn. Naast surfen geeft Australië ook veel om zijn veteranen. In het land is het al sinds het ontstaan van een eigen legermacht de gewoonte om de veteranen uitgebreid te eren en herdenken. Door deze twee feiten te combineren is de Soldaat op Surfen Dag ontstaan in 2018.

Na een succesvol verlopen Soldaat op Surfen Dag is er een programma ontwikkeld dat surfkampen en -lessen voor beginners organiseert voor veteranen. In samenwerking met surfscholen door heel Australië worden veteranen begeleid bij hun herstelproces. In de Verenigde Staten is aangetoond, met programma’s waar surfen werd gebruikt, dat de fysieke uitdaging en het moeten herstellen van sporten een verbetering laat zien in de mentale gesteldheid van de veteranen. Surfing Australia en Soldier On, de twee organisaties achter het programma, spreken van een waardevolle samenwerking en van veel lovende reacties: ‘We hebben al meer dan twintig positieve berichten terug van veteranen die mee deden op de Soldaat op Surfen Dag.’

Relaxte lifestyle

In Nederland wordt surfen langzaamaan ook steeds populairder. De uitdaging van de sport en relaxte lifestyle lokken steeds meer mensen naar de stranden toe om ook eens al surfend hun geluk te proberen. Tussen 2010 en 2016 groeide dat aantal van tien- naar vijftienduizend. De surfscholen en detailzaken schieten de laatste tijd dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zelfs in de winter zijn er steeds meer enthousiastelingen die het koude water in duiken, op zoek naar die perfecte golf. Maar dan wel met een dik Wetsuits voor heren van Wetsuit.nl natuurlijk.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met