SunDaily: Kwetsbaar

The Optimist 10 dec 2023 Zingeving

Sinds haar eerste TED talk en haar boek is de boodschap van Brené Brown voor leiders om gerust kwetsbaar te zijn geen verhaal meer dat mensen in de ‘boardroom’ ernstig in verlegenheid brengt. Brené Brown, hoogleraar social work, heeft onderzoek gedaan naar die ‘naaktheid’ van ons mensen, en is vooral bekend geworden door haar boek De kracht van kwetsbaarheid.

In die bijna hilarische TED talk neemt zij zichzelf op de hak door uit te leggen dat zij in haar wetenschappelijk onderzoek naar kwetsbaarheid vooral haar eigen angst voor kwetsbaarheid onder ogen kwam. Haar eigen naaktheid goed verhullend, probeerde ze die van anderen te analyseren. Zo begint haar boek dan ook: ‘Ik keek haar strak aan en zei: “Ik heb een verdomde hekel aan kwetsbaarheid.” Ik dacht, ze is therapeut, dus ze is vast heel wat gewend. Bovendien kan ze maar beter zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is, want dan zijn we des te sneller klaar met dit therapie-gedoe.

‘Ik heb een hekel aan onzekerheid. Ik heb er een hekel aan niet alles te weten. Ik vind het onverdraaglijk om me open te stellen en het risico te lopen gekwetst of teleurgesteld te worden. Dat voelt verschrikkelijk. Kwetsbaarheid is ingewikkeld. En verschrikkelijk. Begrijp je wat ik bedoel?’ Zo begint de achtbaan van ontkenning naar bekennen, de tumultueuze reis van diepe angst voor kwetsbaarheid, naar toegeven dat je een ander nodig hebt om antwoord te geven aan het leven.

In haar boek lees je de onderzoeksresultaten van anderen, maar ook haar eigen wetenswaardigheden. Voorin het boek haalt Brené Brown een citaat aan van Theodore Roosevelt, de minder bekende Roosevelt overigens, in tegenstelling tot Teddy Roosevelt die president was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Theodore Roosevelt was de 26e president van Amerika van 1901 tot 1909. In Parijs hield hij een toespraak waar onder andere deze woorden door hem werden gesproken: ‘Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert, die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is, die desondanks toch probeert iets te bereiken, die groot enthousiasme en grote toewijding kent, die zich helemaal geeft voor de goede zaak, die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.’

‘Naarmate we meer bereid zijn onze kwetsbaarheid te erkennen en omarmen, zullen we meer moed en betrokkenheid tonen; naarmate we ons meer afschermen van onze kwetsbaarheid, zullen we meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen.’ — Brené Brown

Ron van Es

Chief Impact Maker bij Optimist Media


Dit is de veertiende column uit de nieuwe reeks getiteld ‘SunDaily’: korte verhalen van mensen die anderen inspireren met een zondagsverhaal.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie