SunDaily: Andermans welzijn eerst

The Optimist 30 jun 2024 Zingeving

Als je net als ik regelmatig rondsnuffelt op Instagram, dan kan het je niet zijn ontgaan dat spiritualiteit hip and happening is. Er zijn honderden, zo niet duizenden veelal vrouwelijke coaches die in allerlei mooie plaatjes en filmpjes jou willen laten verbinden met jezelf en met het universum. Die je leren manifesteren richting hoge omzetdoelen, gezonde lichamen en luxe levens. Die naast online cursussen ook nog eens de meest prachtig vormgegeven merchandise aanbieden. Die ook in zorgvuldig voorbereide bijeenkomsten precies weten in te tunen op het verlangen dat bij heel veel mensen sluimert. En die daar vervolgens de hoofdprijs voor vragen, waar met name jonge vrouwen hun spaargeld gretig voor opofferen. Spiritualiteit als een buitengewoon slim verdienmodel.

Ik begrijp de aantrekkingskracht overigens heel goed. Ik zie ook hoe die uitwerkt in mijn eigen directe omgeving. Of het nu de vrouwen van mijn hardloopgroepje zijn of ook deelnemers aan mijn workshops, iedereen pikt er wel iets van mee. Ikzelf ongetwijfeld ook. En dat is niet gek. De meesten van ons verlangen naar een goed en gezond leven en zijn gevoelig voor de Instagram-esthetiek. En het is ook niet allemaal onwaar wat er wordt verkondigd. We luisteren bovendien graag naar mensen die het blijkbaar weten en die hun (gemanifesteerde) succes in de etalage zetten. Dat kan heel inspirerend zijn. Als zij het kunnen, waarom wij dan niet? Laten we ervoor gaan!

Daarbij komt dat we leven in een tijd waarin de ene crisis op de andere volgt. Er is zóveel gedoe in de wereld en in onze persoonlijke levens. De toekomst is op veel fronten onzekerder dan ooit. En er zijn nauwelijks gemeenschappen over waar je jouw zorgen en verlangens kunt delen. Anders dan de echokamers van alle sociale media en de vrienden die op jou lijken.

Waar heb je dan eigenlijk wél grip op? Dat is in het beste geval misschien nog op jezelf. Niet voor niets koos Roxanne van Iperen voor haar boek de sprekende titel Eigen welzijn eerst waarin ze de keerzijde van de spirituele Instagrambubbel beschrijft. En die keerzijde is een heel zorgelijke: namelijk het ultraconservatieve en rechtsextremistische gedachtegoed dat er als zoete koek ingaat naast alle supplementen en hippe drankjes.

Dus ja: er is diep verlangen naar het goede leven én de wereld staat op z’n kop. De onzekere gevoelens zijn heel reëel en dus ook volstrekt legitiem. Alleen biedt wat mij betreft de Instagram spiritualiteit meer schade dan soelaas. Want het is én heel manipulatief, vaak oppervlakkig en veelal op materieel succes gericht. Bovendien: als het goede leven alleen dat van jou en de jouwen treft, dan gaat er bij mij een alarmbel af.

De diepe en doorleefde spiritualiteit van de eeuwenoude wijsheidstradities geeft een andere boodschap. Zoals dat persoonlijke groei niet iets is wat je kunt kopen. Dat het altijd met de nodige pijn en moeite gepaard gaat. En dat dit niet gek is omdat lijden inherent is aan het menselijk bestaan. Dat de ander bijstaan op kwetsbare momenten integriteit, persoonlijk leiderschap en vooral wijsheid vraagt. En vooral: dat het nooit primair om jou gaat maar om het goede leven voor álle levende wezens.

Mijn voorstel is om de Gouden Regel maar weer eens van het stof te ontdoen en deze zo formuleren: “Wat gij wilt dat u geschiedt, doet dat juist aan een ander!”. Oftewel: Andermans welzijn eerst. Wie goed doet, die goed ontmoet.

Agnes van der Sluijs, coach, facilitator


Dit is een column uit de reeks getiteld ‘SunDaily’: korte verhalen van mensen die anderen inspireren met een zondagsverhaal.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie