
The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt voor de studieresultaten of studenten live lessen volgen of online. Wel zouden volgens het onderzoek studenten zelf moeten kunnen kiezen wat voor hun voorkeur is.
Veel universiteiten en hogescholen stellen zich sinds corona de vraag of ze online onderwijs moeten aanbieden naast fysieke lessen. Er is namelijk inmiddels voldoende ervaring met beide vormen en ook zijn de voor- en nadelen welbekend. Echter was één aspect nog niet onderzocht: de invloed van de onderwijsvorm op de studieresultaten.
Een Nederlands onderzoeksteam nam daarom het vak Organisation and Environment van de bacheloropleiding Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onder de loep. Studenten konden zelf kiezen of ze het college in een aula op de universiteit volgen, via livestream en/of de opgenomen les herbekijken. Uit het onderzoek bleek dat de manier waarop de les gevolgd werd geen invloed had op de kwaliteit van het onderwijs en de studieresultaten. Alle studenten behaalden vergelijkbare resultaten op het examen.
Volgens Koen van den Oever van Tilburg University is het belangrijk dat studenten zelf de keuze hebben. Het maakt studeren namelijk ook toegankelijker, bijvoorbeeld voor studenten met een fysieke beperking. Ook het feit dat de docenten de online studenten actief bij het college betrokken droeg bij aan de goede resultaten. Dit deden ze door gebruik te maken van middelen zoals een chatbox en een online quiz.
Stephanie Koornneef van de Radboud Universiteit zegt dat er wel best veel goede redenen zijn om de campus toch actief te blijven bezoeken. ‘De universiteit is bij uitstek een plek voor ontmoeting en interactie’, zegt ze. Het is een omgeving waarin kennis zich kan ontwikkelen en vriendschappen tot stand komen. ‘Studeren omvat meer dan alleen het bijwonen van hoorcolleges.’ Echter erkent ze ook dat andere vormen van onderwijs voor sommigen enorme voordelen hebben.
Daarom vinden de onderzoekers dat universiteiten zich zouden moeten investeren in flexibel onderwijs. Zowel de universiteit als de maatschappij stellen hoge eisen aan pas afgestudeerden, met gevolg dat een diploma alleen vaak niet meer voldoende is. ‘Idealiter hebben studenten tijdens hun studie al relevante werkervaring opgedaan via stages, een periode in het buitenland doorgebracht of enige mate van ondernemerschap ontwikkeld’, zegt Koornneef.
Hierdoor is het belangrijk dat onderwijs en beleid goed nadenken over hoe het onderwijs zo kan worden ingericht dat studenten de ruimte krijgen om aan deze eisen te voldoen. ‘Flexibel onderwijs kan hierin een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van livestreams of hybride colleges, wat niet alleen studenten ten goede kan komen, maar ook praktische voordelen biedt voor universiteiten, zoals het efficiënter omgaan met tekorten aan onderwijsruimtes.’ De onderzoekers geloven dat het zonde zou zijn om na de Covid-19-pandemie innovatieve onderwijsvormen weer los te laten, aangezien juist daar de kansen liggen om het onderwijs inclusiever te maken.
Klik hier voor meer informatie.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties