Studenten testen nieuw reisproduct

The Optimist 20 apr 2022 Natuur & Milieu

De aankomende drie maanden testen driehonderd studenten een nieuw reisproduct voor het openbaar vervoer. Hierbij checken ze niet langer in met hun ov-chipkaart, maar maken ze gebruik van een app. Ook kunnen ze er deelvoertuigen mee huren.

Reisproduct

De meeste studenten hebben recht op een studentenreisproduct. Door in te checken met een persoonlijke ov-chipkaart reizen ze gratis met de trein, bus, metro en tram. Met de nieuwe Moves-app kunnen studenten ook deelauto’s, -scooters en -fietsen huren. Volgens de makers zijn de reisvoorkeuren van studenten namelijk aan het veranderen.

App

Het idee is ontwikkeld door de start-up Flytz en Moves, in samenwerking met gemeente Rotterdam en samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar. Via de app kunnen studenten vervoersmiddelen boeken, betalen en vervolgens gebruiken. Het gebruik van een ov-chipkaart is hierdoor niet langer nodig.

Meer vervoerskeuzes

Het toevoegen van innovatieve mobiliteitsdiensten aan een reisproduct draagt bij aan groene en leefbare steden. Onderzoek van de TU Delft toont aan dat hoe meer vervoerskeuzes er beschikbaar zijn, hoe minder snel iemand de auto pakt. Ook kan de app aanmoedigen om geen auto aan te schaffen. De eerste proeven vinden plaats onder studenten, maar bij succes wordt het beschikbaar gesteld voor een groter publiek.

Als het delen van auto’s van de grond komt, kan de vloot deelauto’s in Europa groeien tot 7,5 miljoen in 2035. Hierdoor zal het aantal auto’s op de Europese wegen richting 2035 afnemen. Lees hierover meer in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie