Studenten organiseren online spelshow voor onderwijs in Ghana

The Optimist 28 okt 2021 Samenleving

Goed leren communiceren en tegelijk het goede doel Edukans steunen. Dat doet een groep van zeven studenten van de opleiding Communicatie aan Hogeschool Leiden. Met hun fictieve evenementenbureau ‘Themis Events’ organiseren ze een online spelshow voor Edukans: De Slimste Mens voor je Medemens. Op 29 oktober 2021 hopen zij zo veel mogelijk geld op te halen voor het onderwijs in Ghana, iets waar goededoelenorganisatie Edukans zich al jaren voor inzet.

In Ghana kan minder dan 14 procent van de basisschoolleerlingen rekenen en slechts 7 procent kan lezen en schrijven. Dit komt omdat leraren niet de kennis hebben om effectief les te geven. Het reguliere onderwijs in het Afrikaanse land richt zich namelijk op lessen in reproduceren: de docent zegt iets, de leerlingen zeggen het na, de docent doet iets, de leerlingen doen het na. Edukans wil daar samen met Leidse studenten verandering in brengen.

Eindeloos leren

In Nederland heeft elke student een laptop en ook de basisscholen ontbreekt het niet aan slimme technische methoden om kinderen zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Echter, in ontwikkelingslanden is nog veel hulp nodig. Al sinds 2002 werkt Edukans aan goed en effectief onderwijs in ontwikkelingslanden. Het komend jaar wil de organisatie 500 duizend basisschoolkinderen in Ghana voorzien van Correctbooks. Dit zijn duurzame, innovatieve schriftjes die werken als een whiteboard. Kinderen kunnen hiermee eindeloos schrijven, tekenen en rekenen.

Leerkrachten

Met alleen Correctbooks wordt onderwijs nog niet beter, daar is aandacht, tijd en passie voor nodig. Edukans traint daarom leerkrachten in hun vaardigheden. Docenten leren hoe zij kinderen actief kunnen betrekken en een leerzame les kunnen neerzetten. De training maakt het mogelijk om zelfs grote groepen – in veel Afrikaanse landen bestaan klassen uit zo’n vijftig leerlingen – goed onderwijs te geven.

Slimste Mens voor je Medemens

Online, interactief, leerzaam, leuk en gezellig. Met deze eisen organiseerden de Leidse studenten in acht weken tijd een online spelshow. In theoretische colleges leerden zij alle ins en outs om een evenement te organiseren. Vele brainstormsessies, onlinevergaderingen en urenlange bijeenkomsten op de Hogeschool later staat er een online quiz op de agenda: De Slimste Mens voor je Medemens, geïnspireerd door de tv-quiz De slimste mens. De spelshow duurt twee uur waarbij Edukans-ambassadrice Daphne Lodder tussen de spelrondes haar verhaal vertelt en brassband SKRV de huiskamer vult met vrolijke muziek. Voor € 5,- speel je vrijdag 29 oktober 2021 de hele avond mee en help je een kind in Ghana aan een Correctbook.

Via deze link kun je doneren en/of registreren voor het online evenement voor Edukans en help je kinderen in Ghana aan een mooie toekomst.

Foto: Jacco van Laar

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie