Trauma in organisatie? Dan kan dit boek helpen

The Optimist 30 jan 2019 Samenleving

De Westerse maatschappij richt zich meer op het individu dan op de groep. Dat vertaalt zich weer in de werking van organisaties. De complexiteit waar organisaties mee worden geconfronteerd, daagt uit om meer ruimte te creëren voor de ontwikkeling van collectieve intelligentie.

Door de jaren heen leerde Philippe Bailleur, auteur van Stuck? Dealing with Organizational Trauma dat de relationele bedrading van een team, afdeling of organisatie een bepalende factor is voor de ontwikkeling van collectieve intelligentie. Je kan het als een noodzakelijke voorwaarde beschouwen. Knap lastig dus als een directie alleen maar rekening houdt met de tastbare werkelijkheid in het besturen van hun organisatie..

Onze focus op het individu en de ratio, eerder dan op de groep en het relationele, heeft ons door de jaren heen wat blind en ongevoelig gemaakt voor dat relationele weefsel. Enerzijds weten we niet goed hoe we er zorg voor moeten dragen, maar erger nog, we hanteren organisatiepraktijken die dat weefsel verscheuren tot op het punt dat er sprake is van organisatie trauma.

Sjamanisme

In zijn begeleidingswerk botste de auteur vaker en vaker op dit fenomeen. Hij merkte dat klassieke begeleidingsvormen ontoereikend waren en zo verdiepte hij zich in systeem trauma en helende werkvormen. Voor onze Westerse ‘mind’ is dit een vreemde realiteit maar voor ‘tribes’ een heel vertrouwde. Onder anderen sjamanen – zie de komende editie van The Optimist eind februari – ontwikkelden door de eeuwen heen een bijzonder aanvoelen voor de relationele bedrading. Het was immers hun rol om de stam gezond te houden, in de meest brede zin van het woord.

Via sjamanisme maar zeker ook via systemisch (opstellingen)werk, verdiepte Bailleur zich in dit fenomeen. De originele Nederlandse versie van zijn boek Trauma in Organisaties opende de deur van heel wat organisaties en juist dat leidde tot een Engelse en volledig herschreven editie. Hierdoor opent onze Westerse ‘mind’ zich opnieuw voor aspecten die door de eeuwen heen in de vergetelheid zijn geraakt..

Stuck? Dealing with Organizational Trauma
Stuck? Dealing with Organizational Trauma door Philippe Bailleur
Auteur: Philippe Bailleur
Uitgever: systemic books
ISBN: 9789492331533
Prijs: EUR 32,95
Pag: 331
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie